18 C
Kraljevo
уторак, 17. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ЂАЧКИ ЖАГОР ПОД ГОЛИЈОМ

  - маркетинг -

  ДЕВИЋИ – Иако данас овде укупно има 135 ученика, четири пута мање него седамдесетих година, подголијска села ипак опстају и живе заједно са својим подмлатком.


  Ученици из Девића

  С поносом и сетом ових дана у удаљеним подголијским селима – Девићима, Придворици, Остатији и другим – обележавају 160 година школства. Поносни су јер је светлост знања у тој планини где су више били гладни него сити засијала пре других у ивањичком крају, и сетни што је сада овде знатно мање ђака него некад. Ипак, села под Голијом живе и опстају, а с њима и њихова матична школа у Девићима са шест издвојених одељења, која носи име ботаничара Недељка Кошанина.

  Данас овде укупно има 135 ученика, четири пута мање него седамдесетих. Матична школа у Девићима је осморазредна, а њена издвојена четвороразредна одељења су у Придворици (шест ђака и један предшколац), Остатији (13 ђака), Бруснику (девет ученика и четири предшколца), Старом Селу (само два ђака и предшколац), Средњој Реци (осморо) и Вељовићима (петоро). Од пре две године не ради издвојено одељење у Ограђенику, где нема деце за школу.

   

  – Некад је цео крај био познат по ђацима пешацима, који су и по 12 километара у једном правцу пешачили. У последње време организован је превоз за ђаке до сваког засеока. У матичној школи у Девићима уведен је интернет, има 11 рачунара за наставу, а свако издвојено одељење има по лаптоп и пројектор, понеко и бежични интернет. Деца су добра, послушна, радо учествују у акцијама, не праве проблеме као градска. Имамо и ученике за пример: ђак четвртог разреда у Девићима Лазар Ковачевић био је други на окружном такмичењу из математике, а женска школска фудбалска екипа освојила је прво место на окружном и друго на међуокружном надметању. Ради укупно 23 наставника, од којих део живи овде, а део путује из Ивањице – прича, док припрема прославу јубилеја, Радојица Ћировић, већ 12 година директор школе у Девићима. Он овде живи, ту се родио и основну завршио, а и његово обоје деце у овој школи сада уче.

  Девићи су, иначе, удаљено подголијско село на реци Студеници која тече ту испод школске зграде. Одавде, узводно уз реку, манастир Студеница је удаљен 23 километра, а манастир Придворица, такође из 12. века, налази се на осмом километру пута ка Ивањици. У Девићима се некад зачео сеоски туризам, пријатно је боравити у ненарушеној природи и лепотама овог краја, уз здраву домаћу храну.

  Поводом дуге традиције овдашњег школства управо је објављена монографија названа „160 година ђачког жагора на Голији“. Аутор је познати ивањички новинар и публициста Емилијан Протић, коме је ово, како каже, најдража од девет објављених књига, јер га сећа на детињство, на своје школске дане у родној Придворици.

   

  – Ово је прва школа на обронцима Голије, међу најстаријима у целом ивањичком крају. Заживела је у Придворици, код древног манастира, у јесен 1853. године. Први ђаци ушли су у необичну учионицу: преправљену сеоску механу. Већина их је пешачила издалека, због чега су им тада, да не заноће на путу, дали конак у подруму механе, где су се брзо разболевали, па је учење било мучење. Кратко је радила та школа, да би 1873. у Придворици била подигнута нова школска зграда у којој и данас уче ђаци. Почетком педесетих прошлог века направљена је школа у Девићима, која је постала матична за све околне. Најпознатији ђак је потоњи академик, један од највећих српских ботаничара Недељко Кошанин, који је прва четири разреда школовања завршио у Придворици – наводи Емилијан Протић.

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: www.politika.rs

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -