Home Култура 39. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СТУДЕНИЦА 2014.“

39. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СТУДЕНИЦА 2014.“

39. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СТУДЕНИЦА 2014.“

СТУДЕНИЦА – И ове године, у периоду од 03.-13.августа, одржава се традиционалана Ликовна колонија „Студеница“ у Студеници. Колонија се одржава 39.пут по реду, под окриљем манастира Студеница који представља колевку српске духовности и православља и који се налази на листи споменика културе под заштитом УНЕСЦО-а.


Ликовна колонија Студеница 

Организатор колоније је Туристичка организација Краљева, а покровитељ град Краљево. Игуман манастира Студеница сваке године даје свој благослов за рад Колоније.
Колонија има међународни карактер и годинама уназад  манастир Студеница и његов крајолик  били су инспирација многим ликовним уметницима из наше земље и иностранства.  Иза њих су остала многа вредна  дела ликовне уметности која се данас чувају у легату Туристичке организације Краљева.
У току одржавања Колоније Туристичка организација Краљева се труди да  боравак ликовних уметника у Студеници буде што садржајнији и квалитенији, како би им Студеница остала у срцу за цео живот. Поред музичких вечери, гостовања познатих краљевачких песника и књижевника, за све учеснике Колоније се организује  излет до испоснице св.Саве, као и целодневни обилазак културно-историјских споменика у Долини векова  (манастири Стара и Нова Павлица, Градац, Сопоћани, Ђурђеви ступови и Петрова Црква).
Све  слике настале на овогодишњој Колонији биће представљене јавности на традиционалној Изложби слика у октобру поводом  Дана Краљева (7. октобра), уз  штампање каталога.

 

 

Овогодишњи учесници  Колоније :

– Мариа Луиса Естрада Санчез – Мексико
– Елиф Карааслан – Турска
– Нина Диакова – Русија
– Трифон Калфов – Бугарска
– Целиа Мехнерт – Немачка
– Волфганг Мехнерт – Немачка
– Марина Шрајбер – Немачка
– Паоло Церви Кервишер – Италија
– Биљана Вуковић – Београд
– Лепосава Милошевић Сибиновић – Београд
– Иван Милуновић – Краљево
– Љубо Брајовић – Црна Гора
– Љубинка Адамовић Аксентијевић – Краљево
– Зоран Илић – Параћин
– Јована Ђорђевић – Лесковац

 

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: jutok.org.rs