21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  АНЂЕЛИ ГОЛИЈЕ (ВИДЕО)

  - маркетинг -

  ГОЛИЈА – На Голији, у десетак села у кућама саграђеним у стилу старе српске архитектуре, месту рођења Растка Немањића, потоњег Св.Саве, духовника, првог архиепископа, одрастају деца која у 21. веку путују до школе пешачећи, најпре 5-6 километара до аутобуса, а након 20 км вожње, поново неколико километара до школе у Студеници или Девићима.


  Анђели Голије

   

  Само 24 километара пута који треба асфалтирати решило би проблем путовања до школе овим ведрим, радозналим и вредним ђацима. Величанствена, нетакнута природа, прекрасна језера и лепота река Студенице, Моравице и Голијске реке не олакшавају путовање ђацима пешацима. Макадам, пут који води кроз шуму, сусрети са вуковима и дивљачи разлог су за свакодневну бригу родитеља и наставника. Устајање пре свитања и враћање кући касно поподне захтевним путем, не ремети их да завршавају школске обавезе и друге послове на имању.

  Једина голијска школа са једним мешовитим одељењем грца под теретом старости и небриге одговорних. Опстаје захваљујући храброј и неуморној учитељици и њеним вредним ученицима упркос недостатку наставног материјала, струје, учионицама које прокишњавају. Хрле у нови дан иако се осећају помало заборављеним од стране општине, државе.

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: rts.rs/

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -