22 C
Kraljevo
уторак, 03. октобра 2023.
[adrotate group="1"]
[adrotate group="3"]
More

  Објављено

  Последње вести

  БЕЗ ЉУДИ НЕМА НИ РЕЗЕРВАТА

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  СТУДЕНИЦА – – У конаку манастира Студеница, одржан је форум о развоју резервата биосфере „Голија-Студеница“, а Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Завод за заштиту природе, ЈП „Србијашуме“ и Светски фонд за природу у Србији окупили су кориснике из општина и градова на чијем се подручју налази резерват: Ивањице, Рашке, Сјенице, Краљева и Новог Пазара.


  image

  Примарни циљ је успостављање механизма управљања резерватом, поготово положај и улогу локалног становништва, а помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине, Слободан Ердељан, истакао је да у Србији сада има укупно 63 заштићена подручја, јер их је лане проглашено још десет. Овогодишњим буџетом за њих је опредељено 160 милиона динара, док ће наредне бити издвојено још 60. Само за парк природе „Голија“ – који је УНЕСКО, још 2001, прогласио за светски резерват биосфере, једини у Србији – намењено је 80 милиона.
  Међутим, с обзиром на то да је пре две године констатовао да само делимично испуњава критеријуме, постоји ризик да у наредној ревизији изгуби тај статус. Зато је, по речима Душке Димовић из Светског фонда за природу у Србији, веома битна активнија улога локалне заједнице.

  ГОЛИЈА се простире на око 94.000 хектара, 75.183 обухвата Парк природе, а 53.804 резерват. Највећим делом, око 70 одсто, налази се на подручју ивањичке општине.
  – Проглашење за резерват не значи ништа, ако нема користи за становнике, а они, за ових 13 година, нису добили ништа – истакао је заменик председника општине Ивањица, Милинко Мијаиловић.

  Видео прилог са овога скупа, погледајте на линку: http://youtu.be/eEI8K9IyATE

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: novosti.rs/

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  Последње вести

  - маркетинг -[adrotate group="2"]

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -[adrotate group="4"]