22 C
Kraljevo
уторак, 03. октобра 2023.
[adrotate group="1"]
[adrotate group="3"]
More

  Објављено

  Последње вести

  ГОДИНАМА ТУЖИ СРБИЈАШУМЕ, БРАНИ СВОЈУ ДЕДОВИНУ

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  МЛАНЧА – Микан Васиљевић из планинског села Мланча у студеничком крају, осамдесетак километара од Краљева, половином 2013. поднео је захтев Агенцији за реституцију да му се врати одузета дедовина – десет хектара букове шуме у засеоку Белошева Река. То, међутим, раднике ЈП „Србијашуме“ у Ушћу, које газдује овим поседом, није спречило да обележе неколико стотина стабала за сечу.


  Микан Васиљевић

  Још су Миканови дедови готово пола века водили спор са државом покушавајући да врате имовину. Када су се Васиљевићи понадали да ће им шума, коначно, бити враћена, а правда задовољена, уследило је – ново разочарање.

  – „Србијашуме“ хоће да пре коначног решења, пошто-пото уђу у посед и посеку шуму. Успео сам да сечу одложим. Нема те цене за коју ћу да дам дедовину, бранићу је – макар се терали и по међународним судовима – каже Васиљевић.

  У Агенцији за реституцију, по Васиљевићевом „тумачењу“, у овом случају не могу много да убрзају поступак, па ће захтев бити разматран када дође на ред:

  – Тражим само да сачекају решење Агенције, какво год оно било. „Шумари“, међутим, кажу да то што сам поднео захтев за реституцију не значи ништа и не одлаже извршење, као и да ће ми, ако решење буде у моју корист, надокнадити штету.

  У ЈП „Србијашуме“ кажу да ништа не раде на силу и да су зато привремено обуставили сечу, али да Васиљевић мора да достави званичан документ којим ће дефинитивно да потврди да је власник шуме.

  – Сеча шуме која је деценијама под спором планирана је још прошле године – нагласио је директор Божимир Пендић. – Никада никоме нисмо остали дужни. Чак и да посечемо стабла, а касније се испостави да шума припада Васиљевићу, сигурно ћемо надокнадити ште

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: novosti.rs/

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  Последње вести

  - маркетинг -[adrotate group="2"]

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -[adrotate group="4"]