24 C
Kraljevo
четвртак, 26. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  МАНАСТИР ПРИДВОРИЦА XII ВЕК

  - маркетинг -

  Манастир Придворица изграђен је у 12. веку, у исто време када и суседна Студеница, налази у околини Ивањице, у месту Придворица. Има статус споменика културе од великог значаја.


   

  Манастир Придворица

  По архитектонским карактеристикама типичан је представник средњовековне рашке школе. Црква Преображења је једнобродна, једнокуполна грађевина са полукружном апсидом на истоку. Спољна фасада је украшена фризом слепих аракада.

  Саградио га је слуга који је редио при двору Немањића око 1195. године па отуда име Придворица. О томе сведоче незнатни, али вредни остаци фресака у горњим зонама храма. У почетку је ово био женски манастир, што потврђује Немањина повеља манастиру Студеници. Монахиње су се бавиле ткањем и вештине преносиле аутохтоном становништву, о чему сведочи потпуно аутентичан стил ткања у овим крајевима, затим вековима помесна црква, да би од 2007. године био поново проглашен манастиром, мушким. Манастир Придворица се налази на двадесетосмом километру пута од Ивањице према Студеници.

  Сама грађевина је током средњег века доживела две обнове што јој је у многоме изменило спољни изглед. Први пут после 1557, а други пут средином деветнаестог века. Током друге обнове постављен је иконостас који је живописао на дверима потписани Сретен Протић Молеровић 1835. године. Црква манастира Придворица посвећена је Преображењу Господњем. Манастир је један од ретких који имају свој грб.

   

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: wikipedia.org

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -