22 C
Kraljevo
четвртак, 28. септембра 2023.
More

  Објављено

  Последње вести

  МЕДВЕД ДИВЉА ПО ОБОРИМА У ГОКЧАНИЦИ

  - маркетинг -

  ГОКЧАНИЦА – Медвед се са Чемерна спустио у село и опустошио обор Љубодрага Гајовића. Он за Краљево Онлине каже да је у паници јер већ неколико дана, а другу ноћ заредом, у његово двориште долази медвед који је недељама раније правио штету по кукурузу, а онда је прексиноћ провалио у обор и појео крмачу од око 150 килограма, која је била супрасна. Кућа Љубодрага Гајовић налази се у подножју планине Жељин, где постоји још десетак домова, али је Љубодрагова штала прва на удару.


  medved.gif

  – У последњих неколико година, овакав упад мечке се овде први пут догађа. Најпре је долазила у њиве, моје и мојих комшија. Мечка је у питању по стопама које су величине овећег тањира. Дође ноћу, бере кукуруз и једе. Ту штету нисмо ни пријављивали, али пре две ноћи је развалила обор који сам оградио дебелим даскама прикованим за стабла багрема. Све је то отковала, разбацала и заклала супрасну крмачу од 150 килограма. Пошто ми се кућа налази стотинак метара од штале и тих објеката, нисам ништа чуо. Свињу је затим однела до оближњег потока и ту један део плена појела. Нисам ништа склањао, пошто сам чекао комисију којој сам пријавио штету. Прексиноћ је опет долазила и јела остатке свиње. То сам утврдио јуче ујутро када сам дошао до тог места. Имао сам шта да видим и чујем, јер она ме је у шуми, која је надомак моје куће, ваљда и угледала, па заурлала. Следио сам се од страха–прича Гајовић.

  Додаје да се плаши и за другу стоку пошто у суседном обору поседује још четири свиње и 15 прасади.

  Штету је пријавио надлежној служби „Србијашума“ чији су представници дошли, сликали растурен обор и остатак плена како би овај домаћин, будући да је реч о заштићеној врсти, наплатио штету од државе. Захтев за накнаду штете се упућује надлежном министарству. Ове године медведи силазе доста ниско, готово у насеља, јер, због превелике влаге нема довољно дивљих плодова, а ни меда а они су, у потрази за храном, спремни да пређу и по 50 километара. Стручњаци сматрају да је у овом случају реч о звери у пролазу пошто на Жељину нема регистрованих, док је на суседној планини Чемерно 13 евидентираних медведа, и то није много за ово пространство. Сада су у појачаној потрази за храном док не почне зима и смањење метаболизма, – каже Драган Златојевић, руководилац службе за лов у краљевачком газдинству „Србијашума“.

  Медведи су биљоједи, хране се плодовима и медом али у недостатку хране постају сваштоједи, па нападају дивље и домаће животиње.

   

  Љ.Л.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -