24 C
Kraljevo
четвртак, 26. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ У ДОЛИНИ ЈОРГОВАНА

  - маркетинг -

  ДОЛИНА ЈОРГОВАНА – На једној литици у Долини јоргована на Ибарској магистрали, ових дана се по хитном поступку обнавља споменик српским ратницима. Требало је обезбедити новац за рестаурацију, али и конзерваторе алпинисте.


  Споменик у Долини Јоргована

  Извештај о стању спомен-обележја у Долини јоргована допуњавао се у Заводу за заштиту споменика у Краљеву још од 1976. године када је урађена већ једна рестаурација. Споменик је у 2014. години у много горем стању него што је био тада, о чему сведоче стотине фотографија које су снимили стручњаци из завода.

  „Због тих оштећења, Завод за заштиту споменика културе у Краљеву урадио је пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на споменику“, каже историчарка Лидија Црвчанин. 

  Сам поглед са Ибарске магистрале, преко Ибра, на високу литицу где је постављен овај ратник на вечној стражи указује колико је рестаурација смео подухват. Прилаз споменику могућ је само са десне обале Ибра, из села Зечевићи.

  Екипа коју је завод послао састављена је од искусних али и смелих вајара, сликара конзерватора и стручних лица.

  „Фрагменти које смо нашли морали смо да залепимо, окрпимо, а све што је недостајало да додамо“, каже вајар Радослав Чорбић.

  Ретуш натписа на литици високој преко 40 метара натежи је део овог пројекта и зато је ангажован и професионални алпиниста Рашко Симовић. Конопце је везивао за постамент споменика јер је црни бор, који је сам никао поред овог ратника, под заштитом државе као споменик природе.

  Овај споменик су подигли радници који су градили Ибарску магистралу 1930. године. Занимљиво је да је четири године старији од споменика Српском ратнику у центру Краљева.

  У рестаурацију је уложено милион и 430 хиљада динара, како би му се вратио првобитни изглед.

  Заменик директора Завода за заштиту споменика Душан Јовановић каже да су током 2013. године наишли на оштећења споменика која су се ширила у тој мери да је постојала опасност да се он сруши.

  Радови у Долини јоргована се приводе крају. Остаје још само да се споменик осветли и премаже хидрофобном смешом која ће га штитити од влаге у наредним деценијама.

  Видео прилог можете погледати на овом линку:  http://youtu.be/VBth0-w2I5E

   

   

   

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: rts.rs/

  СЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ У ДОЛИНИ ЈОРГОВАНА • Студеница Online

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -