30 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  АЛАРМАНТНО; ГЛЕДАМО КАКО НЕКО У СМРСКАНОМ ВОЗИЛУ УМИРЕ И НЕ МОЖЕМО ДА МУ ПОМОГНЕМО

  - маркетинг -

  УШЋЕ НА ИБРУ – На делу Ибарске магистрале од Краљева до Рашке, једној од најпрометнијих саобраћајница у Србији, преко је потребно формирање ургентне медицине.


  АЛАРМАНТНО; ГЛЕДАМО КАКО НЕКО У СМРСКАНОМ ВОЗИЛУ УМИРЕ И НЕ МОЖЕМО ДА МУ ПОМОГНЕМО • Студеница Online

  Ово је мишљење Лазара Јечменице, бившег шефа амбуланте Ушће на Ибру, који образлаже да то није потребно само због честих удеса, већ због тога што од здравствене неге лекара који раде у амбуланти у Ушћу зависи 7.000 људи раштрканих по селима.

  – Доћи ћемо у ситуацију да нам на терену хитно затреба реанимација. Суочени смо с тим да гледамо како неко у смрсканом возилу умире а не можемо да му помогнемо – прича доктор Јечменица.

  У подручју Ушћа које на појединим местима има и 70 километара у пречнику не постоји целодневно дежурство ургентне медицине. Амбуланта покрива чак 400 квадратних километара, што је као трећина Краљева. Опрема коју поседује амбуланта не може да помогне тешко повређеним особама, којима је сваки секунд драгоцен.

  400 квадратних километара покрива амбуланта у Ушћу, што је скоро као трећина града Краљева

  – Од 2011. до 2013. године погинуло је двадесетак особа, плус они који су задобили веома тешке повреде. На путу Краљево-Рашка, на деоници од Бресника до Лозне породице су гинуле, а лекари и медицинско особље у Ушћу имају само један дефибрилатор који ради колико је кабл дуг, јер немају батерије! – илуструје Јечменица.
  Он додаје и да сваки аеродром или већи тржни центри има дефибрилатор, а санитет у Ушћу га нема.

  АЛАРМАНТНО; ГЛЕДАМО КАКО НЕКО У СМРСКАНОМ ВОЗИЛУ УМИРЕ И НЕ МОЖЕМО ДА МУ ПОМОГНЕМО • Студеница Online

   

  Додаје и да „нико од учесника саобраћаја није сигуран у овом делу Ибарске магистрале”.

  – Ни министри нису безбедни, који иду с пратњом, а да не причамо о аутобусима. Нема опаснијег дела у Србији од ове деонице. Много пута смо писали Министарству здравља да је потребно увести ургентну медицину. Мислим да Ушће треба да добије и дом здравља, али никада нисмо добили одговор. Ми смо слепа мрља на рожњачи ока – каже Јечменица.

  У амбуланти у Ушћу ради само пет лекара који су под великим притиском, јер их веома често подижу из кревета како би изашли на лице места.

  – Потпуно смо неприпремљени! Када се догоде удеси у току ноћи, долазе по нас кући. Излазимо у тренеркама само да бисмо што пре стигли. У неким ситуацијама изгледамо неозбиљно као да смо неки герилци, а не лекари. Не тражимо ми хеликоптере, нама треба добро опремљена мобилна јединица са 24-сатним дежурством – каже др Драгослав Дугалић, шеф амбуланте у Ушћу.

   

  Н.Божовић/Блиц

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -