22 C
Kraljevo
уторак, 03. октобра 2023.
[adrotate group="1"]
[adrotate group="3"]
More

  Објављено

  Последње вести

  ДРОН У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  РУДНО – У месту Рудно на обронцима Радочела у току викенда одржава се обука за представнике локалних самоуправа у Краљеву и Врњачкој Бањи за реаговање у ванредним ситуацијама, која уз теоријску обуку има и практични део, демонстрирање коришћења беспилотних летелица – мултикоптера у околностима које захтевају хитно реаговање.


  Према речима Здравка Максимовића, начелника Одељења за послове одбране и ванредне ситуације у Краљеву, у питању је пројекат „Јачање отпорности капацитета локалних самоуправа после елементарних непогода“, који преко канцеларије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и „Програма помоћи поплављеним подручјима“ у Србији финансира влада Јапана.

  У оквиру теоријског дела двадесетак полазника подучава се улози запослених у локалним самоуправама у систему заштите и спасавања, а будући да је Краљево први град у Србији у којем се овај програм реализује, планирано је да искуства и знања обучених за послове цивилне заштите у ванредним ситуацијама, полазници пренесу и представницима других локалних самоуправа, које су део овог програма. Краљево је већ обучило поверенике цивилне заштите, па ће у септембру почети формирање јединица цивилне заштите опште намене.

  Пажњу полазника привукла је презентација мултикоптера које, према речима Николе Бошковића из предузећа „РЦ Србија“ из Беле Цркве, јавност погрешно доживљава као играчке на даљинско управљање, а реч је о летелицама са камерама, чија је примена важна у ванредним ситуацијама или за извиђање и испитивање неприступачних терена.

  „У снежним непогодама ове летелице могу да буду коришћене за доставу хране или пакета, а због њихове брзине користе се за операције спасавања на води и доставу прслука или чамаца“, каже Бошковић. Он додаје да поред обичних камера које снимају у квалитетном „4К“ формату, на летелицу могу да буду прикачене и термо камере, које омогућавају да на основу снимака камере која реагује на топлоту људског тела, брзо буду пронађене особе које се изгубе на неприступачном терену.

  Беспилотна летелица која у ваздуху, у зависности од оптерећења и ветра може да лети 15 до 19 минута, штеди драгоцено време које је у операцијама спасавања најнеопходније, а у свету се већ годинама користе и за постављање сајле на електро-далеководима, што је до тада рађено уз помоћ хеликоптера и уз ризик по учеснике операције.

  Држава и цивилно ваздухопловство одлучни су да користе дронова у те сврхе и одлучено је да уради правиник који би регулисао примену беспилотних летелица у хумане сврхе. Градска управа у Краљеву буџетом за ову годину нема планирану набавку беспилотне летелице, али се у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације надају да ће неки од донатора, попут УНДП и владе Јапана које су финансирале и досадашњу обуку повереника цивилне заштите, препознати важност и учествовати у набавци ове летелице.

   

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: kurir.rs/

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  Последње вести

  - маркетинг -[adrotate group="2"]

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -[adrotate group="4"]