28 C
Kraljevo
среда, 06. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  КОНЗЕРВАЦИЈА СТУДЕНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА

  - маркетинг -

  КРАЉЕВО – Завршена је конзервација Студеничког четворојеванђеља из прве половине XVI века, једине сачуване рукописне књиге из старе библиотеке Манастира Студеница. Посредовањем Народног музеја Краљево, Одељење за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије, завршило је комплетан процес конзервације књиге, у којем су учестовали Милан Милосављевић, конзерватор и Звонимир Ратковић, књиговезац рестауратор, уз консултацију са Жељком Младићевићем, начелником одељења. Овом приликом књига је и микрофилмована, а Јеванђеље је крајем новембра враћено манастиру Студеница. Пројекат је комплетно финансирало Министарство културе Републике Србије.


  КОНЗЕРВАЦИЈА СТУДЕНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА • Студеница Online

  Студеничко јеванђеље је српскословенско рукописно напрестолно јеванђеље, исписано ресавским правописом на 407 листова хартије, крупним уставним калиграфским писмом, средином XVI века. Текстови четворице јеванђелиста Матеја, Марка, Луке и Јована почињу предговорима архиепископа Теофилакта Охридског. Почетак сваког јеванђеља истакнут је богато колорисаном орнаменталном квадратном заставицом испуњеном преплетном лозицом, као и раскошним иницијалним словом на почетку текста. Илуминацију је радио добар цртач који је имао изванредан смисао за боје и био склон племенитим односима кобалтно плаве и злата, чиме се одликује старо српско монументално сликарство.

   КОНЗЕРВАЦИЈА СТУДЕНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА • Студеница Online

  О значају књиге сведочи нам рестаурација њених листова и повеза почетком XIX века. Књигу је преповезао Мојсије Ивановић 1824 године у манастиру Каленићу, о чему постоји запис у самом рукопису. Дрвене корице су пресвучене мрком кожом са утиснутим крстастим орнаментом. Никанор Ружичић, ректор београдске богословије и епископ жички, оставио је запис на страницама рукописа о својим посетама манастиру Студеница 1886. и 1887. године.

   КОНЗЕРВАЦИЈА СТУДЕНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА • Студеница Online

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: Народни музеј Краљево

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -