22 C
Kraljevo
уторак, 03. октобра 2023.
[adrotate group="1"]
[adrotate group="3"]
More

  Објављено

  Последње вести

  МЕДВЕДИ НАПАДАЈУ ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ (ВИДЕО)

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  ОРЉА ГЛАВА – У најудаљенијем селу општине Краљево Орља Глава, које се гранични са територијом општине Ивањица, већ десетак дана медведи праве штету у домаћинствима.


  У најудаљенијем селу општине Краљево Орља Глава, које се гранични са територијом општине Ивањица, већ десетак дана, медведи праве штету у домаћинствима.

  Иако су биљоједи, у селима на планинама Чемерно и Радочело пред зимски сан медведи су неуобичајено почели да нападају домаће животиње, овце свиње и говеда, а малобројно становништво је у страху од нових напада.

  Толико далеко од цивилизације да као у причи овде мечка пошту носи. По овим шумама и ливадама, газдују и вукови и лисице и медведи, али су се мечке осиле и као да знају да су под заштитом државе упадају у торове и кољу овце. Бака Радојка сада несме сам да оде ни до прве комшинице која је од ње удаљена око 2 километра.

  Радојкин муж Томислав Бркушанин, каже да му је деда причао да су медведи мирољубиви док су млади и да су тада биљоједи а да подивљају и нападају и једу животиње када имају више 6 – 7 година.

  И док се на лисице и вукове организују хајке, медведи су законом заштићени, па евентуалну штету газдинствима надокнађује држава. “Пријављена штета настала од строго заштићење дивље врсте медведа може се надокнадити. Странке у поступку остварују право на надокнаду штете уколико су предузеле мере заштите. Торови штале треба да буду ограђени и уколико су применили поступак растеривања”, каже за Краљево Онлине Зорица Савковић, републички еколошки инспектор.

  На надморској висини од око 1.000 метара, 15 километара од афсфалтног пута Орља Глава и засеоци Бажале, Шолак и Чаља, у 4 куће 11 душа. “Када сам ја био ђак првак нас двадесетак је ишло пешице неколико километара до школе, која је била пуна ђака. Сада у целом селу нема петнаестак старијих особа, а младих више и нема, сви су отишли својим путем”, прича Радојкин и Томислављев син Мирољуб, који са супругом и децом живи у Конареву а који је данас дошао да обиђе родитеље и види колику је штету медвед направио.

  До повлачења у брлог и зимског сна медведи настављају да праве штету, по засеоцима Орље Главе, заклавши неколико оваца у торовима породица Ћурчић, Бажалац и Бркушанин. Према незваничним подацима ловачког удружења Краљево на овом подручју има око двадесетак одраслих јединки медведа.

   

  Љ.Лешевић

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  Последње вести

  - маркетинг -[adrotate group="2"]

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -[adrotate group="4"]