23 C
Kraljevo
среда, 06. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ПРАЗНИК СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ ВАРВАРЕ (ВАРИЦЕ)

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Данас се у Српској Православној цркви, обележава празник Свете великомученице Варваре у народу познатији као Варице.


  ПРАЗНИК СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ ВАРВАРЕ (ВАРИЦЕ) • Студеница Online

  Живела је у 3. веку, у време римског цара Максимијан. Отац јој је био по имену Диоскор. Био је многобожац и врло строго је васпитавао своју кћер. Али једном приликом, када је хтео да зида купатило, он заповеди да се направе два прозора, а Варвара је затражила три, за Оца, Сина и Светога Духа. Када је ово чуо, њен отац је био саблажњен што му је кћерка хришћанка. Одвукао ју је код старешине области, где девојка храбро призна да је хришћанске вере и да се никада неће поклонити идолима.

  Због таквих њених речи, ставише је на муке, најпре је истукоше, палили су јој ребра и груди, а на крају су је свукли до гола и тако градом провели. Сам отац Диоскор је својој кћери одсекао главу. Тако се ова млада девојка жртвовала за Христа, а њеног оца је стигла заслужена казна – једном га је погодио гром и скончао је у мукама.

  На икони се св. Варвара представља у обичном тадашњем женском оделу са крстом и митром у руци.

  .ПРАЗНИК СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ ВАРВАРЕ (ВАРИЦЕ) • Студеница Online

  Постоји народни обичај да се уочи свете Варваре кува жито, варица и увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се сутра на Варварин дан гледа са које је стране наврило, па се каже да са те стране у пољу треба сејати пшеницу, ако се жели добар род. Варено жито се једе у кући, њим се посипа место где се узима вода за пиће, а меша се и са соли, па се даје стоци.

  У Срба је народна година, као и црквена данас, почињала 1. септембра, пошто се побере летина, па је зато Варварин дан био први дан у овој години у коме су почињала врачања.

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: wikipedia.org/

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -