24 C
Kraljevo
четвртак, 26. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СТУДЕНИЦА ЖЕЛИ ДА ИЗМЕСТИ ПУТ И ШКОЛУ

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Манастир Студеница планира да  измести пут поред његових зидина према Рудну и Ивањици, сазнаје “БЛИЦ”.


  СТУДЕНИЦА ЖЕЛИ ДА ИЗМЕСТИ ПУТ И ШКОЛУ • Студеница Online

  Реализацију је досад спречавао поступак реституције, али након што је манастиру враћена имовина, пут према потпуној изолацији манастира Студеница од мештана потпуно је отворен. Манастиру су у поступку реституције враћена 1444 хектара, као и Карађорђев конак. Пре две године на јавној лицитацији манастир је купио Задружни дом, и то је изазвало неку врсту револта код мештана, јер је омладинска сала била у склопу дома.

  – То је била нека врста сигнала да свуда око Студенице желе да направе неку врсту манастирског мира. Игуман Тихон важи за другог ктитора Студенице и у томе треба тражити разлоге. Он жели да се потпуно сачува Манастир Студеница, а једини начин је изолација – сазнаје “БЛИЦ” у Епархији жичкој.

  Након тога на ред је дошао пут стар пола века који би могао бити измештен. Тиме би се Студеница потпуно изоловала од возила.

  – Постоји идеја да  пут иде са леве стране реке Студенице, а одатле би се рачвао за Рудно и Мланчу. Не знам кад ни како би се то реализовало. Мештани имају данас мало другачији однос са свештенством Студенице, јер су се некако дистанцирали од нас. Пре десетак година су монаси опслуживали, а сада постоје попови од којих је један задужен за Студеницу, а други за Ушће – каже председник МЗ Студеница Драган Јевремовић.

  Градоначелник Краљева Томислав Илић потврдио је да је било разговора око премештаја пута.

  – Постојали су разговори са братијом студеничком о премештају пута, али град Краљево то не би могао да реализује јер је то много скупа инвестиција. Тај посао морао би да иде преко републике Србије – каже Илић.

  Пошто се након враћања имовине манастиру Студеници на њеном поседу налазе и основна школа и амбуланта, поставља се питање да ли ће и ти објекти бити измештени. како сазнајемо, зграда школе је монтажног типа и премештање не би било велики проблем, али је проблем локација и инфраструктура.

  Протосинђел Сава, секретар Епархије и блиски сарадник владике Јустина, рекао је да они “немају сазнања да ће се радити на измештању пута или премештати објекти”.

  МЕШТАНИ НЕ БИ ВОЛЕЛИ ДА ОСТАНУ БЕЗ ПУТА

  – Ако је потребно да се тај пут измести, мештанима Студенице је свака одлука прихватљива која није на штету људи који овде живе. Једноставно, не би смо желели да дођемо у ситуацију да се постојећа траса угаси, а нова не реализује – каже Радован Томић из Студенице.

   

  Н.Божовић/БЛИЦ

  - маркетинг -

  1 коментар

  1 Коментар
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -