Home Занимљивости ВАТРОГАСЦИ, ИСТИНСКИ ЈУНАЦИ СТУДЕНИЧКОГ ПОЖАРА

ВАТРОГАСЦИ, ИСТИНСКИ ЈУНАЦИ СТУДЕНИЧКОГ ПОЖАРА

ВАТРОГАСЦИ, ИСТИНСКИ ЈУНАЦИ СТУДЕНИЧКОГ ПОЖАРА

СТУДЕНИЦА – Пожар који је пре неколико дана захватио  студеничко село Засад, показао је колико непажња или немар могу направити велики проблем и огромну штету.


Преко 120 ватрогасаца из Краљева, Рашке, Крагујевца, Јагодине, Новог Пазара, Крушевца… борило се са ватреном стихијом и даноноћно учествовало у гашењу студеничког пожара. Осим мало одмора док се поједе неки оброк, ови момци нису размишљали о умору. У глави им је било само једно – спречити ширење пожара.

– Моја јединица из Крушевца стигла је на гашење пожара пре 30 сати, и од тада смо распоређени у једном делу прстена, и бранимо да не дође до крунског пожара. Највеће проблеме нам прави ветар јер преноси варнице, а било је и доста густог дима. Шишарке пуцају због велике температуре и лете са једног дрвета на друго и могу да изазову крунски пожар – рекао је тада  Иван Лекић из Врњачке Бање, припадник ватрогасне јединице из Крушевца.

Борили су се  проблематичним и неприступачним  тереном, уз сталну пажњу да се пожар не пренесе у небрањени део, јер су знали да се варница може пренети и до тридесетак метара.

– Добро смо се организовали и нећемо дозволити да ватра пређе обруч који су направили булдожери, како би зауставили даље ширење – објаснили су нам ватрогасци које смо тада затекли у шуми како гасе пожар са напртњачама на леђима.

У овом пожару, који је био површине преко 150 хектара, страдала је углавном борова шума, и био је највећи од 2012.године, који се такође десио у Студеници уз пожар на Тари исте године. Тако да је овај крај постао “познат” и по великим пожарима у Србији!? Морамо напоменути и скренути пажњу грађанима, да је свако паљење ватре на отвореном простору кажњиво законом и веома опасно, и да може изазвати велике проблеме и несагледиве последице са огромном штетом!

                                                                                                                                                       

                                   Велика захвалност што сте нам одбранили Студеницу!!!