22 C
Kraljevo
уторак, 03. октобра 2023.
[adrotate group="1"]
[adrotate group="3"]
More

  Објављено

  Последње вести

  БЛАГОДЕТИ ВОДЕ СА САВИНОГ ИЗВОРА У ОДМЕЊУ

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  ОДМЕЊЕ – Недалеко од ибарске магистрале, на падинама Чемерна налази се село Одмење, надалеко познато по Савином извору лековите воде за коју се верује да има лековита дејства што су уосталом потврдила и званична испитивања.


  Село Одмење  налази се у близини варошице Ушће. Село је некада бројало много житеља али је већина становника напустила село 70-их година двадесетог века и формирала нове засеоке у долини Ибра (Јагњило и Пусто Поље). У последње време село се прочуло по извору лековите воде, који мештани називају још и  “Мочило” где су некада умакали конопљу која се користила за ткање.

  Благодети воде са Савиног извора у селу Одмење у народу су познати још од  давнина. Познато је да се вода из Одмења  користила још у 12. веку за лечење разних болести и видање рана у првој српској болници у манастиру Студеница. По народном веровању и легенди која се преноси а  о којој и сведочи спомен плоча која се налази на самом извору,  пролазећи овим крајевима пре 800 година Свети Сава заставши да се одмори крај извора  својим штапом дотаче извор и тако га учини благодетним и лековитим.

  Не знајућии за лековитост воде, мештани Одмења напудише губаво кљусе у шуму да цркне како не би и друге животиње огубавило. Идући кроз шуму губавио кљусе, последњом снагом наиђе на извор где се окупа и напоји воде и гле чуда тело му се изчисти, оздрави и врати у село код свога господара. Од тога дана верује се да је овај извор лековит и народ га користи за лечење разних болести.

  Испитивања су показала да вода поседује природну бактерицидност и веома је ефикасна за лечење  болести бубрега и инфекције уринарних путева, као и камена у бубрегу, болести органа за варење и кожних болести… Вода такође поседује изузетни баланс минерала и алкалност од ph 8,1. Знајући за све квалитете овог извора, овде се могу срести колоне аутомобила и  људи који долазе из разних крајева Србије, како би захватали воду нарочито у дане празника и Недељом. Сам извор налази се на 700 метара надморске висине и удаљен је неких 5 километара од магистралног пута Краљево – Рашка.

  “ Моје порекло је из села Одмење и као мали, увек сам долазио на овај извор и захватао воду. Добро су ми познате све благодети и моћи ове воде који су надалеко познати, што доказује и сав овај народ који овде долази годинама уназад и точи воду” – каже за Студеница Online Радоица Вуковић, мештанин овога краја кога смо затекли на Савином извору.

  Међутим, и поред  лепих утиска о кавлитетима овог извора и свим оним што смо овде видели и чули, затекли смо један веома ружан призор око самог извора као одраз наше некултуре и немарности  према природи и самом извору. И ако постоји табла на којој се посетиоци позивају да чувају извориште и не бацају смеће унаоколо, гомиле смећа и пре свега пластичних флаша и балона могу се видети разбацаних свуда унаоколо извора.

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  Последње вести

  - маркетинг -[adrotate group="2"]

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -[adrotate group="4"]