22 C
Kraljevo
уторак, 03. октобра 2023.
[adrotate group="1"]
[adrotate group="3"]
More

  Објављено

  Последње вести

  МИНИСТАР КУЛТУРЕ И АМБАСАДОРИ ПОСЕТИЛИ СТУДЕНИЦУ (ВИДЕО)

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  СТУДЕНИЦА – Министар културе и информисања Владан Вукосављевић заједно са пет амбасадора и представницом генералног секретара УН, обишао је у уторак манастир Студеницу, у оквиру програма “Упознајте светску баштину у Србији”.


  Кајл Скот, амбасадор САД, рекао је прилком посете манастира Студеница са групом од пет амбасадора у Београду, да ово добар начин да се научи нешто о културном наслеђу Србије.

  – Културна баштина је веома битна да се сачува без обзира где се налази, и за то границе не постоје. Важно је чување културе једног народа, било да је то црква у Њујорку или овде у Студеници, у којој сам први пут и која је прелепа – рекао је Скот.

  Вукосављевић је рекао да је ово права прилика да представници неких од најважнијих земаља које су везане за сарадњу са Србијом, упознају и покаже им се део српског културног наслеђа, такође је  рекао да је манастир Студеница бисер тог српског наслеђа, које је иначе веома богато.

  – Сматрамо да је културна дипломатија један од основа у дипломатском свету, и ово је јединствена прилика да наше колеге из света, дипломате и амбасадоре упознамо са оним што Србија има. На тај начин би им показали колико нам је стало до очувања нашег наслеђа – рекао је министар Вукосављевић, напомињући да су ово односи на све споменике културе који су распрострањени по целој Србији.

  Игуман манастира Студеница, отац Тихон, каже да их овакве иностране посете охрабрују, како би опстали у овом делу Србије и живот учинили бољим.

  – Људи који то виде, а поготову они који могу да помогну као што је то случај са данашњом посетом министарства и амбасадора, могу оваквим посетима да буду још више стимулисани. Тако ће наша наслеђа бити сачувана – изјавио је игуман Тихон.

   

  НБ

  - маркетинг -[adrotate group="1"]

  Последње вести

  - маркетинг -[adrotate group="2"]

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -[adrotate group="4"]