Home Вести НИЖИ ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ У ПЕТОЈ ЗОНИ

НИЖИ ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ У ПЕТОЈ ЗОНИ

НИЖИ ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ У ПЕТОЈ ЗОНИ

КРАЉЕВО – На једанаестој (редовној) седници Градског већа града Краљева, одржаној 21. новембра 2016. године, разматране су 22 тачке дневног реда.


Као једна од, за грађане, интересантнијих тачака, издвојило се разматрање Нацрта одлуке о изменама и допунама Одлуке о утврђивању елемената пореза на имовину за територију града Краљева, за коју је Градско веће донело Закључак којим је потврдило дати предлог.

„У претходних неколико месеци код мене је долазило више грађана који су се жалили на порез који су добили у рубним подручјима града Краљева. Из тог разлога, одлучили смо да, поред постојеће четири пореске зоне, формирамо и пету, која би ишла линијом Толишница-Бресник-Брезна ка крају територије града Краљева, и у којој би грађани плаћали мањи порез. У овим подручјима многи грађани имају велике парцеле. Како је укупна површина њихових парцела некад и 20 и 30 хектара, добијали су решења за порез са јако великим износима. Сада ће порез на имовину који ће ови људи плаћати бити знатно нижи“, објаснио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.


„Важно је да смо смањили коефицијент за обрачун пореза на имовину“, истакао је градоначелник.
Град Краљево је, ако не први, онда међу првим градовима у Србији, по попису нелегално саграђених објеката у Србији, нагласио је градоначелник.

„Имали смо јако добру припрему за то, а наши запослени односно ангажовани на јавним радовима за попис нелегално саграђених објеката сваког дана вредно одлазе од куће до куће, пописују нелегалне објекте и на тај начин повећавају обухват оних објеката који ће бити опорезовани.
Ово је веома добра порука за грађане јер казује да, уколико у некој улици двоје или троје власника кућа плаћа порез, он ће неспорно бити виши. Уколико сви будемо плаћали порез на имовину, а то је наша законска обавеза, порез би требало смањити“, поручио је градоначелник изразивши наду да ће у будућности сви грађани плаћати порез на имовину и све друге порезе „и да ћемо на тај начин успети да финансирамо државу, а обавезе грађана ће стога бити ниже“.
Као важну одлуку, чији су предлог усвојили чланови Градског већа, градоначелник је истакао и Одлуку о Градској управи града Краљева.
„Број одељења као унутрашњих организационих јединица у оквиру Градске управе остаје исти с тим што се формира једна посебна организациона јединица од некадашњег Кабинета градоначелника, као унутрашња организациона јединица у оквиру Градске управе. Шеф Кабинета и лице које ће обављати административно-техничке послове у Кабинету градоначелника постављаће градоначелник, а период њиховог постављења зависиће од трајања мандата градоначелика, највише до истека његовог мандата“, објаснио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

 

 

1 COMMENT

  1. A šta da radimo sad sa ovim nenormalno velikim računima za porez koji su već dospeli na adrese? Nije mi jasno kako je neko mogao da izjednači zemljište u npr u Čibukovcu i Mlanči?

Comments are closed.