19 C
Kraljevo
четвртак, 19. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СРПСКИ ВОЈНИК ЧУВАР ВРЕМЕНА У ДОЛИНИ ИБРА

  - маркетинг -

  ДОЛИНА ЈОРГОВАНА – Спектакуларна статуа српског војника, висине три и по метра, која се налази на вертикалној каменој литици, четрдесет метара изнад реке Ибар, и данас сведочи о невероватном подухвату, изведеном још у првој половини прошлог века. Војник је окренут тако да мотри према магистралном путу и да подсећа пролазнике на јунаштво ибарских ратника.


  СРПСКИ ВОЈНИК ЧУВАР ВРЕМЕНА У ДОЛИНИ ИБРА • Студеница Online

  Споменик ибарским јунацима у Првом светском рату налази се у долини реке Ибра, код села Церје, поред магистралног пута Краљево – Рашка. Споменик су подигли 1930. године, по идеји инжењера Владе Старчића и Александра Ацковића, радници државног техничког предузећа „Лабор“ из Београда, који су радили на реконструкцији пута Краљево – Рашка и изградњи пруге кроз Ибарску клисуру према Скопљу.

  Споменик је посвећен палим војницима, а направљен је као бетонска статуа српског ратника из Балканских и Првог светског рата са спомен плочом на којој пише „Ибарским јунацима палим за краља и отаџбину 1912–1918”.

  Услед временских услова и дугогодишњег немара, споменик су обновили стручњаци и сарадници Завода за заштиту споменика културе Краљево. Нажалост, споменик је био девастиран пушчаним мецима одмах после Другог светског рата, а обновљен је 1977. године. До прошле године био је у врло лошем стању. А онда су захваљујући Заводу за заштиту споменика из Краљева, чак и слова испод споменика рестаурирали и конзервирали архитекта конзерватор Милица Танасијевић, и кајакаш и алпиниста Рашко Симовић.

  – Уз помоћ ужади спустили смо се до камене плоче која је око 40 метара изнад реке па смо специјалном фарбом обновили слова. Тада смо још детаљније утврдили да је споменик на више места напукао, и да му прети урушавање. На предлог Милице Танасијевић да споменик треба да се рестаурира, Завод за заститу споменика Краљево је урадио анализу и установио велика оштећења на споменику – каже Симовић.

  Обнова је, иначе, обављена старом техником „испраног кулира“, тј. бетонском масом сачињеном од тачно одређене гранулације камена. Затварање пукотина, нове еполете, „крпљење“ блузе, „поправку“ пушке и ашова, обавио је вајар Владимир Јаблановић, а камени постамент је учврстио мајстор Виобран Крстић.

  План је да се споменик осветли, како би пролазници И ноћу могли да га уоче, али и премаже хидрофобном смешом која ће га штитити од влаге у наредним деценијама.

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: srbijavideo.com/

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -