21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  У СУСРЕТ ДАНУ ШКОЛЕ “МИЛУН ИВАНОВИЋ” ИЗ УШЋА

  - маркетинг -

  УШЋЕ – Основна школа “Милун Ивановић” из ушћа у Недељу 27.Новембра прославља Дан школе.


  У СУСРЕТ ДАНУ ШКОЛЕ “МИЛУН ИВАНОВИЋ” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  Општински одбор општине ушћанске, с почетка прошлог века, тачније 25. јануара 1907. године, на II седници, предложи грађанима да се отвори основна четвороразредна школа у Ушћу, те се тако у јесен 1907. отвори Основна школа у Ушћу са једним одељењем и са четири разреда. Први светски рат прекиде њен рад. Од краја 1918. па до почетка 1923. год. школа обнови рад као једноодељенска четвороразредна школа.

  Почетком школске 1923/1924. год. отвори се и  друго одељење школе, те као таква своју мисију ширише све до 1952. год. када се отвори и треће одељење. Већ 1953/1954. школске године, школа прерасте у осморазредну основну школу, те таква оста све до данашњих дана. Од 1963. године припојише јој се школе у Лозну, Церју и Тепечима, те под управом централне школе у Ушћу имаше укупно 23 одељења са 778 ученика.Наставни рад одвијао се у три школска објекта на разлиичтим локацијама од којих  је једна била у згради Лазара Прокића, коју завеста давне 1907. године омладини ушћанској, а која и данас одолева зубу времена.

  У СУСРЕТ ДАНУ ШКОЛЕ “МИЛУН ИВАНОВИЋ” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  У таквим условима Скупштина општине Ушћанске и грађани места а и околине  1957. год. приступили су изградњи нове школске зграде која је  свечано отворена за  рад 1.9.1962. године, а која и данас, упркос годинама, уз повремена реновирања и дотеривања, служи ђацима ушћанским.

  Одлуком Скупштине општине Ушћанске од 27. 12. 1966. год. школа добија име Основна школа „Милун Ивановић“ Ушће, у знак сећања на народног хероја Милуна Ивановића. Од 1.1.1971. год. овој школи припојене  су до тада самосталне основне школе у Студеници и Гокчаници (Међуречје).
  Међутим, после деветнаест година,  школа у Студеници се издвојила   8. 6. 1990. из састава ушћанске школе, те  до данасњих дана остадосе у саставу ушћанске школе издвојена одељења у Полумиру, Лозну, Тепечима, Поповој Реци, Гокчаници, Предолама и Борову. Али ,,бела куга, узима свој данак, па су због недостатка ђака затворене су  школе у Тепечима , Поповој Реци и Предолама а питање је само дана када ће школска звона занемети и у осталим издвојеним одељењима.

  О.Ш. Милун Ивановић – Ушће

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -