Home Вести БЕЗ ЛЕТЊЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ У СТУДЕНИЦИ

БЕЗ ЛЕТЊЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ У СТУДЕНИЦИ

БЕЗ ЛЕТЊЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ У СТУДЕНИЦИ

СТУДЕНИЦА – Двадесет пета летња духовна академија, која се одржава у манастиру Студеница ове године неће бити одржана.


Двадесет пета Летња духовна академија  која се сваке године одржава у манастиру Студеница у организацији Музичке омладине Србије ове године је из оправданих разлога отказана,  саопштили су организатори. Поновни сусрет , дружење и музицирање из Музичке омладине Србије најављују за 2018.годину.

Летња духовна академија Музичке омладине основана је 1992. година са благословом Српске православне цркве. Пројект је осмислио мали тим – академик Димитрије Стефановић, координатор Музичке омладине Миодраг Павловић (1932–2002) и музиколог проф. др Снежана Николајевић. Одржава се у манастиру Студеница, сваке године у јулу месецу. Хор полазника до сада су водили диригенти Дејан Савић, Александар Вујић, Бојан Суђић, Павле Медаковић, Даринка Матић-Маровић, Владимир Милић, Немања Савић (Репубилка Српска), Генадиј Дмитрјак (Русија) и Игор Матјухов (Русија). Током две деценије постојања овог пројекта одржано је преко 320 предавања, гостовало је 70 предавача и композитора, наступило је 40 гостујућих хорова и учествовало око 1000 полазника. Стални предавач: академик Димитрије Стефановић Уредник програма: проф. др Снежана Николајевић Летња духовна академија Музичке омладине обликована је по принципу хорске недеље, са намером да се аутохтоне вредности српске духовне музике, уметности и културе приближе младима на савремен начин. Полазници су окупљени у хору који води одабрани диригент, он брижљиво припрема програм духовне музике и изводи га на крају десетодневног интензивног рада.

Посебно поље Академије представља српска црквена музика као део Богослужења. Значајну улогу имају и предавања из различитих области (музике, књижевности, историје уметности, акустике, сликарства…) наших еминентних стручњака и истраживача, портрети композитора који у свом опусу негују варијанте и облике духовне музике, наступи гостујућих хорова – а све ове компоненте дају пројекту лик Академије. Овај основни концепт Летња духовна академија је задржала свих претходних 20 година, са акцентима који се мењају из године у годину и дају пројекту необичну виталност. Од самог почетка Летња духовна академија била је везана за манастир Студеницу, који је, по својој историји, лепоти и светосавском духу идеалан простор за ову својеврсну духовну школу. Братство манастира је свесрдно прихватило Летњу духовну академију, која има благослов Српске православне цркве, епископа жичког Хризостома и игумана студеничког архимандрита Тихона.