19 C
Kraljevo
четвртак, 19. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  БОГОРОДИЧИНА ЦРКВА У СЕЛУ ДОЛАЦ (ВИДЕО)

  - маркетинг -

  ДОЛАЦ – Богородичина црква у селу Долац налази се пар километара јужно од манастира Студенице.


  БОГОРОДИЧИНА ЦРКВА У СЕЛУ ДОЛАЦ (ВИДЕО) • Студеница OnlineСкоро квадратна основа храма је малих димензија, али његова двоспратна конструкција висока је око 6 m, па издужена силуета више подсећа на кулу него на богомољу. Две истоветне просторије, постављене једна изнад друге и лучно засведене, вероватно првобитно нису ни биле у функцији цркве. Доња просторија је имала један отвор на западној страни, док је она спратна имала чак четири лучна отвора, од којих су северни и јужни били постављени уз источни зид.

  Претпоставља се да оваква концепција грађевине указује на њен некадашњи фунерарни карактер. У доба деспота Ђурђа Бранковића, тачније 1441/2, дошло је до обнове о чему сведочи делимично сачувани фреско натпис. Како су том приликом зидне површине на спрату живописане, јасно је да су до те године изведене интервенције које су ову просторију претворили у цркву: отвори груписани на источној страни су зазидани и формиран је олтарски простор са плитком апсидом, ђакониконом и проскомидијом.

   

  Можда је у исто време призидана и велика припрата. Фреске су сасвим фрагментарно очуване у источном делу храма. Истраживачки и конзерваторско-рестаураторски радови су извођени 1969.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -