Home Вести ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ НА ЂУРЂЕВДАН (ВИДЕО)

ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ НА ЂУРЂЕВДАН (ВИДЕО)

ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ НА ЂУРЂЕВДАН (ВИДЕО)

СТУДЕНИЦА – Већ осам векова, испосница Светога Саве одолева између неба и земље изнад манастира Студенице на обронцима планине Чемерно.


И данас на празник Ђурђевдан, када је овде манастирска слава Свети великомученик Георгије, мештани многих студеничких села као и околних градова, присуствовали су свечаној литургији  коју је служио игуман манастира Студенице архимандрит Тихон Ракићевић. Ни киша нити лоши временски услови нису спречили вернике  да и данас наставе са традицијом доласка на место где се Свети Сава повлачио у самоћу док је био у Србији.

Свети Сава је, после повратка са Хиландара, изградио испосницу у коју се повлачио за време постова, и у њој тиховао и молио се у миру и тишини. По предању, управо овде је написао Студенички типик, чији је део и Житије Светог Симеона. Горња Савина испосница припада манастиру Студеница, удаљена је десетак километара од манастира и високо је у брдима планине Чемерно. Горња и доња Савина испосница убрајају се у споменике културе од огромног значаја.

 

РТ

2 COMMENTS

Comments are closed.