22 C
Kraljevo
четвртак, 28. март 2024.
More

    Објављено

    Последње вести

    ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ НА ЂУРЂЕВДАН (ВИДЕО)

    - маркетинг -

    СТУДЕНИЦА – Већ осам векова, испосница Светога Саве одолева између неба и земље изнад манастира Студенице на обронцима планине Чемерно.


    ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ НА ЂУРЂЕВДАН (ВИДЕО) • Студеница Online

    И данас на празник Ђурђевдан, када је овде манастирска слава Свети великомученик Георгије, мештани многих студеничких села као и околних градова, присуствовали су свечаној литургији  коју је служио игуман манастира Студенице архимандрит Тихон Ракићевић. Ни киша нити лоши временски услови нису спречили вернике  да и данас наставе са традицијом доласка на место где се Свети Сава повлачио у самоћу док је био у Србији.

    Свети Сава је, после повратка са Хиландара, изградио испосницу у коју се повлачио за време постова, и у њој тиховао и молио се у миру и тишини. По предању, управо овде је написао Студенички типик, чији је део и Житије Светог Симеона. Горња Савина испосница припада манастиру Студеница, удаљена је десетак километара од манастира и високо је у брдима планине Чемерно. Горња и доња Савина испосница убрајају се у споменике културе од огромног значаја.

     

    РТ

    - маркетинг -

    2 коментара

    2 Коментари
    Најстарије
    Најновије Највише гласова
    Уграђене повратне информације
    Погледај све коментаре
    Vera Kalajdzic
    6 године пре

    Svidjami se

    Živojin Dragojlović
    6 године пре

    Prava stvar

    Последње вести

    - маркетинг -

    Ако сте пропустили

    - маркетинг -