Home Вести КРКОБАБИЋ О ПЛАНУ ЗА СЕЛО: ЗЕМЉИШТЕ И 10.000 ЕВРА ПО ОСОБИ (ВИДЕО)

КРКОБАБИЋ О ПЛАНУ ЗА СЕЛО: ЗЕМЉИШТЕ И 10.000 ЕВРА ПО ОСОБИ (ВИДЕО)

КРКОБАБИЋ О ПЛАНУ ЗА СЕЛО: ЗЕМЉИШТЕ И 10.000 ЕВРА ПО ОСОБИ (ВИДЕО)

БЕОГРАД – Министар Милан Кркобабић каже да је план да за државну земљу могу да конкуришу млади пољопривредници, брачни парови, али и нежење и неудате. Једини ограничавајући фактор је – да се земља обрађује, навео је. Држава остаје власник земљишта, али постоји могућност да хектари буду пренесени деци, у плану је и помоћ од 10.000 евра по особи.


Подаци кажу да је од 4.700 села у Србији, пусто чак 1.200, а око 150.000 кућа је празно. Влада Србије планира да стимулише да они који су на селу ту остану, али и да покуша да младе брачне парове мотивише да живот наставе у руралној средини, дајући им земљиште на коришћење.

Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, говорећи о томе у Новом дану, истакао је да године за то нису битне и да се ради о племенитој акцији.

„У тој идеји нисмо ограничавали број година, једини ограничавајући фактор је био – користите земљу док је обрађујуте, годину, две, три, доживотно… Постоји могућност, односно брачни парови имају право да земљу предају својим наследицима… Једини ограничавајући фактор је да се земља обрађује. Огроман број хектара је необрађен“, казао је и додао да се ради о једном изузетном ресурсу.

Како је навео, у Србији отприлике има 810 хиљада хектара државне земље, око 450 хектара је у судским споровима, реституцији, пашњацима, утринама – и не можемо у овом моменту на њу да рачунамо. Око 200 хиљада хектара државне земље је дато у закуп, додаје. „Наша идеја је да ту државну земљу  уступимо младим пољопривредницима који већ обрађују земље или брачним паровима“, навео је Кркобабић и додао да се ради о око 200 хектара.

Он напомиње да брачни парови и пољопривредници нису власници те земље, она остаје у власништву  државе Србије. Желимо да покушамо да неки млади људи у градовима који су завршили Пољопривредни  факултет, Технолошки крену да се баве тиме, навео је.

Каже да је као пример за ову идеју која се развила у САНУ била Словенија. Словенци, наводи, стимулишу младог будућег пољопривредника са 45.000 евра бесповратних средстава.

Истиче да је тако нешто могуће и у Србији, која даје субвенције за стране инвеститоре, и то мора, да би дошли.

Српски модел је, како преноси Кркобабић – 10.000 евра по особи, дакле за двоје 20.000 евра плус  земљиште. Каже да би се за то издвојио новац из буџета: „Ово је изузетно паметна ствар, да уложемо у младе људе“.

Министар објашњава да онај коме држава додели земљу не може да је стави под хипотеку, јер то није у његовом власништву. Додаје да се размишља о алтернативним видовима кредитирања, истичући да и сада земљорадници имају проблем да уђу банку и добију пристојне кредите.

Он је појаснио план – за земљу могу да конкуришу брачни парови, али и неожењени и неудате.

Око 260 хиљада мушкараца до 40 година је неожењено, и око 100 хиљада девојака и жена.

„Не морају да буду брачни парови“, каже он.

На југу Србије имате 2,5 хектара просечан посед, младим пољопривредницима нудимо земљиште, да озбиљније раде, казао је.

Ово је добра, паметна акција, цело друштво треба да мотивише младе људе, навео је и додао да токијска телевизија долази да о том пројекту разговара с њим.

Одлука је на човеку да ли ће бити радник у некој фабрици, или газда на свом имању, каже Кркобабић, додајући да се многи жале на услове у фирмама и да раде за 20.000 динара.

Како је додао, да би ова акција заживела и била успешна, потребно је у селима омогућити културне, инфраструктурне и социјалне садржаје.

Следе нам разговори, наредних дана ћемо се срести с председником Србије, с члановима Владе, расправа о томе ће бити организована у САНУ – ово није пројекат једног министартсва, сви треба да будемо укључени, казао је.

Оцењује да сви позитивно реагују на ову идеју, а да исто нема опозиције и кад су у питању задруге.

Додаје и да су спремни за критике, а да ће се исправљати у ходу.

Јавна предузећа и конкурси: Како мислите да нађете независног?

Кркобабић је министар без портфеља задужен да регионални развој и координацију рада јавних предузећа. Упитан на који начин врши ту координацију, рекао је да се бави резултатима јавних предузећа, давањем сугестија, концептом колективне одговорности… „Прати се у целини рад јавних предузећа, резултати су бољи, далеко од тога да су одлични“.

Сва остала јавна предузећа, њих 34 ће ове године морати да крену у реорганизацију, каже Кркобабић и додаје да је реструктурирање важно питање.

У Закону о јавним предузећима пише (Члан 80. Јавни конкурси за избор директора расписани по одредбама овог закона морају бити окончани најкасније у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона.) да су директори морали да буду изабрани до 4. марта 2017. А Влада Србије је тек 25. маја расписала јавни конкурс за избор генералних директора јавних предузећа Србија воз, Србија карго и Инфраструктура железнице Србије.

Упитан о томе Кркобабић каже да није важно да ли су директори изабрани месец дан раније и касније, и да је за њега кључно ко су ти људи, какав план нуде и да ли ће радницима бити боље. „Имамо различите услове за те директоре, моје мишљење је било да чујемо резултате рада у претходном периоду, биланс… Нико тога није хтео да се дотакне, само су причали из које је странке“.

За кашњење, каже, санкција не може да буде. За политичаре избори су једина санкција, додаје.

Очекује да ће избор бити завршен за два до три месеца. Навео је да небитно уколико на тим местима седе партијски људи. Кључ је да морамо да имамо људе који иза себе имају резултат. „Имаш почетни резултат толико, прве, друге, треће године да видимо… Нека буду сви из једне паритије, нека буду из опозиционе партије“, навео је.

Знамо да се за место директора Србијагаса пријавио и Душан Бајатовић којег на то место именовала још Влада Мирка Цветковића. Члан 25. Став 7 Закона о јавним предузећима прописује услов за избор директора – да није члан органа политичке странке, односно да му је одређено мировање у вршењу функције у органу политичке странке. Бајатовић је данас потпредседник СПС-а.

Не знамо да ли је замрзао функцију, каже Кркобабић, наводећи да не жели да коментарише тај случај јер Бајатовић није присутан у емисији.

„Како мислите да нађете неког независног, ко ће предложити било ког независног у овој земљи? Како мислите, овако пронађете неког… Ако га неко пронађе, онда је завистан“, каже министар о конкурсу.

Мене не интересује партијска припадност, једну фирму мора да води стручан човек, који има резултате, имамо комисију која је независна, нека ради, ја не смем да утичем на то, додаје.

Говорећи о јавним предузећима, каже да има места за уштеде, раст, за продуктивност, и да се ради о једном озбиљном послу пред Владом.

Додао је да ће држава рационализовати трошкове у јавним предузећима, позабавити се питање корпоративне друштвене одговорности од које бежи, колективним уговорима, оптимализацијом радних места…

На питање ако се штеди, зашто онда Србијагас и ове, као и претходне године расписује тендер за „Штампање интерног гласила“ и колико је неопходно да фирма која се бави увозом, производњом и продајом гаса, штампа интерно гласило када се њени дугови мере у стотинама милиона евра, Кркобабић је рекао да нема увид у то.

ПУПС је подржао мере фискалне консолидације, односно смањење плата и пензија.

Упитан о томе, Кркобабић каже да је то била, у том тренутку, једина краткорочна мера, и да су због тога на то пристали.

„Сређивање јавних предузећа је процес који не може бити решен за две, три године, то су биле једине краткорочне мере, подржали смо их, и те мере су ММФ и Светка банка и сви озбиљни економисти, и опозициони, у овој земљи, подржали и те мере су дале резултат“, наводи Кркобабић.

Оцењује да предстоји сложен процес стављана на ноге тих 34 јавних предузећа, са акцентом на 6, 7 највећих.

Говорећи о новој премијерки, каже да добро ради и да је Вучић направио прави избор. „Једна је марљива и одговорна особа, одолева таквом притиску и успева да се фокусира на оно што ради“.

Каже да Ана Брнабић наставља да води политику претходног председника Владе, који је за то добио мандат народа, али мишљења је да ће свему томе дати и лични печат.

Цело гостовање погледајте у видеу:

 

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: N1

9 COMMENTS

    • Onaj ko pristane na ovo brise se sa liste nezaposlenih, morace da uplacuje za penziju i zdravstveno najmanje 10 godina ako ne i duze, samim tim je osudjen da crnči dok ne dodje u srednje i pozne godine. Nesto slicno kao gulag ili kredit za stan od 20 godina. Mora neko i Beograd da hrani…

  1. Свака му је ка Његошева. Једино може он да нас повади. Где је био пре.

Comments are closed.