22 C
Kraljevo
четвртак, 08. децембра 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ПОЧИЊЕ СНИМАЊЕ “НЕМАЊИЋА”; СНИМАЋЕ СЕ И У СТУДЕНИЦИ

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Крајем марта почиње снимање серије о српској династији Немањића. Улога Светог Саве поверена Драгану Мићановићу, а Вукана Немањића Небојши Глоговцу.


  ПОЧИЊЕ СНИМАЊЕ “НЕМАЊИЋА”; СНИМАЋЕ СЕ И У СТУДЕНИЦИ • Студеница Online

   

  Крајем марта почиње снимање дуго очекиване серије о династији Немањића „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“ – сазнају „Новости“ ексклузивно од редитеља Марка Маринковића.

  Војин Ћетковић играће Стефана Првовенчаног, Стефановог брата Вукана Немањића тумачиће Небојша Глоговац, њихову полусестру Нада Шаргин, Светог Саву Драган Мићановић, док ће се у осталим улогама наћи Ивана Михић, Слобода Мићаловић, Миодраг Мики Крстовић… Почетак снимања серијала, у продукцији РТС, планиран је за крај марта, а рад на овом пројекту требало би да траје четири месеца.

  – Велика ми је част што ћу играти Стефана Првовенчаног – каже за „Новости“ Војин Ћетковић. – Сјајан је сценарио, врло добро познајем редитеља и сматрам да ће то можда бити и највећа продукција РТС ове године. Надам се да ће сви глумци пристати и да ћемо направити добар посао.

  На питање како тумачи то што ће се заредом наћи у две велике главне улоге, Лазе Костића у филму и серији „Santa Maria della Salute“ и Стефана Првовенчаног, Ћетковић нам је рекао да се дуго ништа није радило и да се одједном снима много серија, што представља шансу за младе глумце.

  – Одбио сам бројне понуде да бих изабрао баш ове две улоге и надам се да нисам погрешио – искрен је Ћетковић.

  Редитељ Марко Маринковић нам објашњава да су сложени услови под којима се одвијају припреме снимања, да је реч о захтевним сценама за које је потребно много сценографске и костимске опреме. Снимаће се на аутентичним локацијама, које укључује велики број сакралних објеката, међу којима су Студеница и Црква Светог Петра и Павла у Новом Пазару. Биће и много студијског дела, снимаће се и битке… Смедеревска тврђава представљаће генералне кулисе за Хиландар, у стању из 11. века, а биће рађене и верне реконструкције – што сценографске, што компјутерске.

  ПОЧИЊЕ СНИМАЊЕ “НЕМАЊИЋА”; СНИМАЋЕ СЕ И У СТУДЕНИЦИ • Студеница Online

  – Требају нам зимске сцене које укључује снегове, зато морамо кренути у марту – каже Маринковић, додајући да ће снимати и у Херцеговини и на црногорском приморју, да би што верније дочарали Хум и Зету.

  С обзиром на то да је снимање серије првобитно најављено за крај прошле године, као и да је на тендер крајем јула пристигло шест понуда продуцентских кућа за реализацију овог пројекта, а да је се, на крају, ипак латио РТС, питали смо Душку Вучинић, шефицу одсека за односе са јавношћу ове телевизије, о чему се заправо ради.

  – РТС је најавио да ће својим капацитетима продуцирати овај пројекат. Тако и остаје. Тренутно смо у завршној фази припрема. Није било никаквог одлагања, већ је потребно време да се обаве темељне припреме, с обзиром на то да је серија пројекат од националног значаја и да РТС много инвестира у њу. Упознали смо гледаоце са неким детаљима, што ћемо радити и убудуће – рекла нам је Вучинићева.

  Серијал „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“ ће имати 12 епизода, чије емитовање можемо очекивати крајем ове године, у којој се и обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

  МЕЊАМО СЛИКУ О СРБИЈИ

  – Брендирање Србије кроз причу о нашој богатој историји и културном наслеђу, које је препознато на листама Унеска, свакако је један од добрих начина промоције културе и туризма. Верујемо да ће и серија о Немањићима допринети промени слике о Србији у свету и довести нам нове туристе – каже Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС. – Али, о нашој историји и културним дестинацијама треба упознавати пре свега грађане Србије. Због тога је у првом плану обавеза Јавног медијског сервиса да негује и афирмише вредности које носе наша култура и духовност, и да код најшире публике, а посебно млађе, развија осећање националне припадности и уметничког укуса као и познавање сопствене историје.

  СЦЕНАРИО НА 500 СТРАНИЦА

  СЦЕНАРИСТА овог великог пројекта, који је написао чак 500 страна материјала, Гордан Михић, рекао нам је да је логично да РТС сам ради овакав пројекат, као и да је сада најважније то што се серија спрема и што је све фиксирано. С обзиром на то да је, како у шали каже завејан у својој кући у Срему, открива нам да се свакодневно чује са Марком Маринковићем, као и да је задовољан договорима.

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: novosti.rs/

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -