Home Вести ПОРОЂАЈ У ЗАВЕЈАНОМ СЕЛУ (ВИДЕО)

ПОРОЂАЈ У ЗАВЕЈАНОМ СЕЛУ (ВИДЕО)

ПОРОЂАЈ У ЗАВЕЈАНОМ СЕЛУ (ВИДЕО)

ПОЛУМИР – МИЛИЈАНА РАДУЛОВИЋ (39), У КУЋИ У ЗАВЕЈАНОМ СЕЛУ ДОЛОВИ КОД ПОЛУМИРА, РОДИЛА ДЕВОЈЧИЦУ.


Др Драгослав Дугалић, специјалиста опште медицине у амбуланти у Ушћу, која је удаљена 50 километара од Краљева, породио је јутрос Милијану Радуловић, у њеном дому у завејаном селу Долови код Полумира. Потом је више од два сата трајао транспорт бебе и мајке до болнице у Краљеву, где се опорављају од порођаја и вожње по завејаном путу.

Два сата након порођаја у кући, девојчица тешка 3 килограма и 950 грама и мајка стигли су у породилиште Опште болнице “Студеница”. А све је кренуло јутро око пола седам када је др Дугалић, начелник амбуланте у Ушћу, од колеге добио информацију да се у селу Долови у кући порађа жена. Из амбуланте узума неопходне инструменте и са возачем креће ка кући продиље која је удаљена више од 20 километара.

Пошли смо са “нивом”, теренским возилом. Пут је катастрофалан ,од магистрале до саме куће је лед. Задњи колометар до њихове куће једва смо стигли, знајући да ту повратка са “нивом” нема”, рекао је након доласка у Општу болницу Студеница” др Дугалић.

По доласку у кућу лекар затиче изнемоглу жену, и у први мах одлучује се за транспорт, али породиља добија нове болове и др Дугалић порођај обавља у кући.

“ У току тридесет минута извршио сам порођај. Родила се здрава беба, девојчица, одмах је заплакала. Пресекао сам пупчану врпцу и бебу повио да би  кренули у породилиште”, додаје др Дугалић.

Међутим нови проблеми тек настају када лекар, беба и мајка крећу теренским возилом ка Краљеву.

“Терен ја јако неприступачан. Једва смо отишли са “нивом”, у повратку нисмо могли да се вратимо па нас је вукао и трактор. Кућа је удаљена од главног пута пет- шест километара. Лед је, снег је, да није било трактора било би тешко да прођемо”, каже Милун Ђорић, возач у амбуланти Ушће.

Доктору Дугалићу, иако није акушер, ово је тринаести порођај у 28 година дугој лекарској каријери. Медицински факултет завршио је у Москви али се вратио у Родно Ушће. Иако амбуланта званично ради од јутра до вечери због велике удаљености од Краљева лекари, сестре и возачи у приправности су 24 часа, јер су Ушће, Студеница и Рудно од Краљева удаљени од 50 до 100 километара.

Милијани је ово четврти порођај. Код куће супругу, маму и сестру, нестрпљиво чекају супруг син и две девојчице.

Љ. Лешевић