18 C
Kraljevo
уторак, 17. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  РАДОВИ НА ФРЕСКАМА У БОГОРОДИЧИНОЈ ЦРКВИ У СТУДЕНИЦИ

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Републички завод за заштиту споменика културе Београд средином јула отпочео је радове на фрескама у Богородичиној цркви у манастиру Студеница.


  РАДОВИ НА ФРЕСКАМА У БОГОРОДИЧИНОЈ ЦРКВИ У СТУДЕНИЦИ • Студеница Online

  У предходним сезонамa је рестаурисано око 40% сликарства из XIII века  и XVI века. Ове сезоне је у плану да се на композицији Успење Богородице изведу обимни конзерваторско-рестаураторски радови.

  Успење Богородице је једна од најлепших и најважнијих фресака у главној цркви с обзиром на то да је Успење храмовна слава. Припада обнови из XVI века и има изузетене уметничке али и историјске вредности због тога што се у једном њеном делу налази важан натпис који опширно сведочи о обнови 1569. захваљујући којој су настале фреске које се приписују зографу Лонгину.

  РАДОВИ НА ФРЕСКАМА У БОГОРОДИЧИНОЈ ЦРКВИ У СТУДЕНИЦИ • Студеница Online

  “Потрудићемо се да овом изузетном делу вратимо првобитну лепоту и да рестаурирамо мрежу оштећења коју сад можемо видети а због које је тренутно тешко сагледати композицију. Наш задатак је да све историјске слојеве којима обилује ова целина, заштитимо и прикажемо посетиоцима” – истичу у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -