21 C
Kraljevo
четвртак, 26. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  РЕЗЕРВАТ БИОСФЕРЕ “ГОЛИЈА–СТУДЕНИЦА” ИСПУНИО ВИСОКЕ КРИТЕРИЈУМЕ КОМИСИЈЕ UNESCO ЗА ПРОГРАМ “ЧОВЕК И БИОСФЕРА”

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Након разматрања периодичног извештаја о стању Резервата биосфере „Голија Студеница“, који је на Светску листу резервата биосфере уписан 2001. године, Међународни саветодавни комитет за резервате биосфере (IACBR), на састанку седишта UNESCO-а у Паризу, одржаном у периоду од 23. до 26. јануара, донео је препоруке које ће бити размотрене и усвојене на 29. заседању Међународног координационог савета Програма у Паризу.


  РЕЗЕРВАТ БИОСФЕРЕ “ГОЛИЈА–СТУДЕНИЦА” ИСПУНИО ВИСОКЕ КРИТЕРИЈУМЕ КОМИСИЈЕ UNESCO ЗА ПРОГРАМ “ЧОВЕК И БИОСФЕРА” • Студеница OnlineУ препорукама IACBR наглашава се да Резерват биосфере „Голија Студеница“ испуњава све критеријуме за своју досадашњу позицију и упис у Светску мрежу резервата биосфере и похваљује се напредак у развоју и спровођењу ефикасног управљања. Такође, даје се подстицај за даље програме одрживог развоја кроз сарадњу и установљење форума заинтересованих страна који ће имати саветодавну улогу у управљању резерватом.

  Поводом препорука IACBR за периодични извештај о стању Резервата биосфере „Голија Студеницa“, председник Националног МАB подкомитета мр Александар Драгишић, изјавио је да „испуњавање високих критеријума Резервата биосфере „Голија Студеница“ за Светску листу резервата биосфере, након редовне процедуре валоризације напретка у развоју и управљању подручјем у периоду од десет година од стране UNESCO -а, представља значајан успех у заштити и промовисању природних вредности наше земље у међународним размерама“. Гдин. Драгишић овим поводом најавио је да „Србија има велике могућности да на 29. заседању Међународног координационог савета постане богатија за још један резерват биосфере и то за подручје „Бачко Подунавље“, за чију су номинацију такође добијене позитивне препоруке, уз потребу допуне документације.

  РЕЗЕРВАТ БИОСФЕРЕ “ГОЛИЈА–СТУДЕНИЦА” ИСПУНИО ВИСОКЕ КРИТЕРИЈУМЕ КОМИСИЈЕ UNESCO ЗА ПРОГРАМ “ЧОВЕК И БИОСФЕРА” • Студеница Online

  29. заседање Међународног координационог савета UNESCO Програма „Човек и биосфера“, биће одржано у периоду од 12. до 17. јуна 2017. године у Паризу.

  Периодични извештај о стању Резервата биосфере „Голија Студеница“, припремили су представници Завода за заштиту природе Србије и управљача резерватом ЈП „Србијашуме“, уз координацију Пoдкомитета MAB Србије.

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: Zavod za zaštitu prirode Srbije / Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -