22 C
Kraljevo
четвртак, 08. децембра 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СИМУЛАТОРИ ВОЖЊЕ У КРАЉЕВУ

  - маркетинг -

  КРАЉЕВО – Краљево је прва локална самоуправа у Србији која је набавила саобраћајне симулаторе типа “ражањ” и “стрма раван”. Симулатор типа “ражањ” показује шта се дешава са путницима у аутомобилу за време његовог превртања, а симулатор “стрма раван” шта путници доживљавају при удару возила које се креће брзином од свега 5 до 10 км/ч.


  Ražanj

  Симулаторе, којима тренутно једино располажу НАВАК – Национална возачка академија и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, купио је Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и дао их на управљање Електро-саобраћајно-техничкој школи “Никола Тесла”.

  “Краљево је уз мали број других локалних самоуправа у Србији, кренуло одмах на прави начин да примењује Закон о безбедности саобраћаја, формирањем Савета за безбедност саобраћаја и усмеравањем новца којим располаже на овакве акције,” рекао је начелник Сектора за возила Агенције за безбедност саобраћаја Зоран Алимпић.

  Ученици ЕСТШ “Никола Тесла” који су захваљујући овим симулаторима видели како изгледа бити у возилу које се преврће и удара у препреку, кажу да посебно јак утисак оставља симулатор “стрма раван”. С обзиром да он демонстрира реакције путника у возилу током удара при изузетно малој брзини, навео их је на размишљање шта се дешава са путницима при већим брзинама.

  Nenad Marković

  Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић појашњава да ће симулатори бити на располагању не само ученицима и професорима практичне наставе у овој средњој школи, већ и кандидатима у ауто-школама који су положили тестове и треба да крену на практичну обуку.

  “Циљ је спасити што више живота и смањити материјалне трошкове при удесу,” истакао је директор ЕСТШ “Никола Тесла” и додао да би симулатор требало да пробају и возачи којима је одузимана дозвола.

  Још један циљ ове акције Савета за безбедност саобраћаја града Краљева је да анимира грађане да везују појас, будући да индикатори безбедности саобраћаја показују да велики број становника овог дела Србије не користи појас током вожње.

  Kraljevo Online

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -