23 C
Kraljevo
среда, 06. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СТУДЕНИЦА РЕКА КОЈОЈ ПРЕТИ НЕСТАНАК

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Студеница  једна од најчистијих река Србије која спада у прву категорију река по класификацији озбиљно је угрожена планираном изградњом хидроелектране која ће створити акумулационо језеро површине 3,5 ха са акумулацијом од 1 км узводно и 190 000 м3 воде. Преко читавог корита реке планирана је изградња преградног зида висине 13,2 м што је висина просечне стамбене зграде у месту Ушћу код Краљева где је планирана изградња ове хидроелектране.


  unnamed

  Становници Ушћа нимало нису одушевљени овом идејом која ће им озбиљно угрозити водоснабдевање јер ће огромна акумулација знатно смањити ток реке испод преградног зида хидроелектране и тиме довести цело место у озбиљан проблем са снабдевањем пијаће воде који иначе постоји а након овога ће бити знатно израженији и биће доведени у ситуацију да поред реке купују флаширну воду.
  Остали негативни утицаји такодје су  велики и озбиљно ће се одразити на биодиверзитет реке и окружења као и на промену микроклиме места.  Такодје велика опасност постоји и од пуцања бране и у свету непостоји пракса изградње оваквих објеката у насељеним местима чија могућа хаварија може донети знатне људске и материјалне губитке, имајући у виду да је ово сеизмолошки трусно подручје и да ће велика акумулација повећати ризик од земљотреса и клизишта услед промене оптерећења на тло и тежине водене масе.

  Јавни позив који је Министарство енергетике расписало у марту 2013.године за изградњу минихидроелектрана на рекама Србије садржавао је и списак локација за изградњу при чему је на реци Студеници планриано  6 минихидроелектрана знатно мањег капацитета са тачно дефинисаним локацијама изградње. Инвеститор је успео да издејствује додатну локацију и планира изградњу хидроелектране знатно већег капацитета у односу на предвиђене чија планирана  производња ће бити 5,6 милиона КWх струје годишње.
  Уколико се дозволи изградња ове минихидроелектране река Студеница више никада неће бити иста, гледајући искуства из непосредног окружења где су реке Јошаница и Самоковка у Јошаничкој бањи напросто потонуле и нестале из свог речног корита  заиста би била велика штета  да се то догоди и овој реци.
  Да би сачували своју реку мештани Ушћа упутили су жалбе на адресе више министарства и траже иземну прострног плана изградње минихидроелектрана на Студеници како би ова река остала недотакнута у својој природној лепоти и величини и како би је оставили будућим нараштајима у наследје с обзиром да вода представаља ресурс 21.века где се сви у свету  боре да сачувају своје воде а ми своје  доводимо до нестанка.

  САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЧЛАНОВА ГРУПЕ “СПАСИМО СТУДЕНИЦУ”

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -