18 C
Kraljevo
уторак, 17. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ТОЛИШНИЦА И БРЕСНИК ГЛАВНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ЋУМУРА

  - маркетинг -

  ТОЛИШНИЦА – Толишница и Бресник  села су код Краљева која је у последње четири деценије остала без трећине становника. Преостало становништво углавном се бави производњом ћумура.


  ТОЛИШНИЦА И БРЕСНИК ГЛАВНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ЋУМУРА • Студеница Online

  Ћумуране у селу Толишница,  наводно се налазе на некадашњем римском руднику злата, па мештани верују у бољу будућност целог краја – уколико најављена истраживања покажу да још има резерви злата. У последњих четрдесет година ово село остало је без трећине становника па се преостали мештани углавном баве сточарством, сечом дрва и производњом ћумура.

  У Толишници се на сваком кораку ових дана воде разговори о римском руднику злата јер је недавни долазак стручњака из Бора, подгрејао старе приче да у овом крају постоји налазиште злата.

   “Тешко се живи. Сточарство не иде, вукови нам кољу овце. Овде кад би се отворио рудник, а још рудник злата, много би значило за ово село” – каже Данило Величић из Толишнице.

  С великом пажњом мештани исчекују  реч стручњака јер сматрају да би многи остали у овом селу и не би напустилии овај крај.

  Слична ситуација је и у суседном селу Бресник, где се преостали мештани такође баве сточарством, производњом ћумура и сечом дрва. Да би се произвео добар и квалитетан ћумур, најбоље је користити буково дрво, мада се у производњи могу користити још храст, граб и јасен, сазнали смо у разговору са произвођачима ћумура из ових крајева.

  “Ћумурана гори обично седам дана. Исто толико времена је потребно и да се природним путем и охлади. Након тога се отвара и пакује у џакове” – каже за Студеница Online, Славиша Карџовић из Бресника.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -