22 C
Kraljevo
петак, 19. јул 2024.
More

  Објављено

  Последње вести

  У СРБИЈИ ХИЉАДУ И ПО ШКОЛА СА МАЊЕ ОД 20 ЂАКА

  - маркетинг -

  БЗОВИК – Што су села даља од центара регије све је мање деце. Школу у Бзовику тренутно похађа четири ученика. У септембру овде долази само један првак.


  Годинама опада број школараца у селима, а на то су указали у својим анализама и представници Светске банке у својим анализама – велики број школа и истурених одељења са малим бројем ђака. У Министарству просвете свесни су тог проблема и траже решење, а синдикати апелују да школе у малим срединама не треба затварати.

  У СРБИЈИ ХИЉАДУ И ПО ШКОЛА СА МАЊЕ ОД 20 ЂАКА • Студеница Online

  „Ја сам из једног села Јевремовићи и тамо има само нас петоро. Нас троје овде идемо у школу, али било би лепо да нас има још“, каже девојчица из Бзовика.

  „Ми учитељи се трудимо да нам деца остану овде и нашим радом и залагањем и много смо и срећни и частимо чак кад нам се у селу роди неко ново дете и добијемо новог ђака“, рекла је Снежана Андрић, учитељица, Бзовику.

  На Рудну се налазе два издвојена одељења Основне школе „Стефан Немања“ из Студенице. Четири разреда похађа дванаесторо ђака. Учитељица Славица Матић сама држи наставу већ 16 година.

  „Ја бих волела да нас има више зато што је боље кад нас има више да се више играмо и дружимо“, рекла је девојчица из Рудна.

  „Пре три године нисам имала прваке, а дешавало се да у генерацији буде по један ђак“, каже Славица Матић, учитељица у Рудном.

  Синдикати сматрају да школе у малим срединама треба сачувати.

  Председник Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да се школе у малим местима не смеју затварати из два разлога.

  „Први је што ту нема неких великих уштеда, а други је што затварањем школа практично ми готово прекидамо сваки живот у том малом месту“, истиче Јанковићева.

  У Министартсву просвете кажу ће у сарадњи са Светском банком направити анализу комплетне мреже школа, па потом изаћи са конкретним предлогом како решити ово питање. Највероватније у 2018. години.

  „Ми морамо да обезбедимо доступност образовања за све наше ученике. Број ученика у једном одељењу је све мањи и мањи и чак ситација је да се због тога нека одељења и гасе, да имамо велики број школа са јако малим бројем ученика и негде сигурно да ћемо морати нешто да предузмемо. Нисмо ми довољно богата држава да можемо тако да се понашамо“, каже Милош Благојевић, спацијални саветник министра просвете.

  Према његовимм речима потребна је паметна рационализација нашег система.

  Србија има 23 школе са мање од 20 ученика и 1.477 издвојених објеката матичних школа такође са мање од 20 ђака.

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: rts.rs

  - маркетинг -

  1 коментар

  1 Коментар
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Дејан Вукосављевић
  7 године пре

  Чуј ово; Предстабници светске банке у својим анализама указали су да годинама опада број школараца у селима…Питање ,Шта светска банка ,још једном (банка) има са српским ђацима -школом?

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -