22 C
Kraljevo
петак, 12. април 2024.
More

  Објављено

  Последње вести

  АЛАРМАНТНО: МЕСТО КОЈЕ ОСТАЈЕ БЕЗ ШКОЛА И ЂАКА

  - маркетинг -

  ГОКЧАНИЦА – Кажу да је највећа несрећа за једно место када остане без школе и ђака. Управо је такав случај у месту Гокчаница у којој је све мање ђака а све више порушених школа.


  Миграција становништва са овог подручја условила је да је на територији Гокчанице све мање ђака који се могу избројати на прсте обе руке. С друге стране све је више напуштених и урушених школа у којима је школско звоно заувек утихнуло.

  АЛАРМАНТНО: МЕСТО КОЈЕ ОСТАЈЕ БЕЗ ШКОЛА И ЂАКА • Студеница Online

  Школа у засеоку Предоле отворена је 1949. године и најстарија је школа на подручју Гокчанице. Старији мештани кажу да је у срећнија времена овде све врвило од дечијег жагора и да је ову четворогодишњу школу давно похађало преко 60 ученика из овог дела Гокчанице.

  Нажалост, данас запуштена и са урушеним кровом  само подсећа на давна, боља времена. Затворена је пре пет година а зуб времена је начео пре три године  кад се кров урушио под теретом снега.

  “У Предолама има само два ђака, брат и сестра који наставу похађају у изнајмљеном објекту, тачније викендици једног од мештанина који не живи више ту. Дечак је предшколац а девојчица други разред” – каже нам један мештанин Предола.

  АЛАРМАНТНО: МЕСТО КОЈЕ ОСТАЈЕ БЕЗ ШКОЛА И ЂАКА • Студеница Online

  Прошле године затворена је и школа у Борову  која је била четворогодишњег степена због само једног детета које је требало да похађа наставу.

  Ништа боља ситуација није ни у “централној” осмогодишњој школу која се налази у Међуречју и која је донекле колико – толико пристојног изгледа , изграђена 60-их година. Друга зграда је саграђена крајем 19. века и такође није више за употребу.

  Интересантно је за ову школу да је од 1875. па све до 1970. године егзистирала као самостална основна школа са својим издвојеним одељењима у Поповој реци, Предолама и Борову, када је припојена матичној основној школи у Ушћу и добила статус осморазредног издвојеног одељења. Нема мокри чвор у згради, већ пољски тоалет и чесму у дворишту. Грејање је пећима на дрва.

  Школа у Међуречју тренутно броји само пет ученика и прети јој гашење идуће године тако да ће подручје Гокчанице убрзо остати без школа и без ученика.

  “Нема ђака. Сад нас има само петоро у целој школи па кад одемо нас троје у средњу, затвориће се па ће морати у Ушће” – каже за Студеница Online, Марина Вукомановић уценица осмог разреда школе у Међуречју.

  Села полако остају пуста, гашење школа прекида  и  гаси сваку наду у тим малим срединама да ће се било шта променити на боље.

  - маркетинг -

  14 коментара

  14 Коментари
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Nikola S.
  Nikola S.
  5 године пре

  Strašno, jezivo!!! To je verovatno ono „zlatno doba“ što nam dolazi?

  Zdravko Baltic
  5 године пре

  Ovo je mali presek stanja, na teritoriji cele bivse opstine Usce, stanje je svugde isto, sve dok budemo deo kraljevacke opstine bice tako. Nesposobni su da bilo sta ucine i za sebe a kamo li za nas.

  Milan Jovanović
  5 године пре

  Nažalost uskoro će ovako svako selo u Srbiji. To je valjda ono „ZLATNO DOBA“ što nam predsednik najavljuje.

  Nikola Sremuš
  5 године пре

  I o cemu mi pricamo i cemu se mi nadamo. U kojim i kakvim zabludama vise zivimo. I ko nas to vise pravi glupe da ce nam biti bolje. Nestacemo bre za sto godina!!! SRBIJO UZMI SE U PAMET!!!

  Zivana Jankovic Lazarov
  5 године пре

  Verujte sve manje naroda na ulicama ,a kamoli dece u skoli ,brzo nesto nestajemo ,,,

  Milorad Jovanović
  5 године пре

  Bravo za priču. Nažalost nije baš svetla jer me je naterala da se malo zabrinem za našu sudbinu. Ne piše nam se dobro. Nesposobne vlasti od 1990. pa na ovamo uništile su sve što je vredelo. Kada uništiš selo i školu, kada nema više žagora dece. Čemu se onda nadaš moj Srbine????

  Павле Тодоровић
  5 године пре

  bela kuga

  Nikola Sremuš
  Одговор за  Павле Тодоровић
  5 године пре

  Kakva bela kuga, prijatelju moj. Ovo je crno da ne moze biti crnje. Zatiremo se polako.

  Goran Usiljanin
  5 године пре

  Ovako je svuda po selima.Sve živo ode u veće gradove a naročito za Beograd.

  Biljana Vukomanovic
  5 године пре

  Politika drzave po pitanju dece i sela je odlicna,rezultati se vide.Pravo na deciji dodatak ima svako stoto dete,cene decije garderobe i obuce da glava zaboli kao i skolski pribor.A udzbenici naravno odredjenog izdavaca pa svake godine promene.Ma imalo bi da se pise do jutra o dobrim uslovima za decu,pa nam skole vise i ne trebaju.Drzavo,svaka cast!?!?!?!

  Dejan Neric
  5 године пре

  Selo Brezna na 20 km od kraljeva nema đaka od 1980 ima put asvaltni i blizu je i Goč imala je i zičara sve je to unisteno u selu ostao po neki starac i toje

  Sanja Krsmanović
  5 године пре

  Najezila sam se,zalosno i jeste.Niko nece da reaguje da se nesto uradi u selu da bih narod ostao gore.

  Mirko Baltic
  5 године пре

  Nasa drzava je preskupa sami unstavamo svoju supstancu…

  Braco
  Braco
  5 године пре

  Vikendica je vlasnistvo moje porodice i nije iznajmljena vec data na koriscenje deci!!!

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -