Home Вести ГРАДСКО ВЕЋЕ О РАСПОДЕЛИ МИНЕРАЛНОГ ЂУБРИВА, ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ…

ГРАДСКО ВЕЋЕ О РАСПОДЕЛИ МИНЕРАЛНОГ ЂУБРИВА, ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ…

ГРАДСКО ВЕЋЕ О РАСПОДЕЛИ МИНЕРАЛНОГ ЂУБРИВА, ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ…

КРАЉЕВО – На седамдесет другој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, пред већницима се нашло 12 тачака.


Веће је донело Решење о расподели минералног ђубрива КАN 27%N произвођачима који имају уписане површине под засадима воћа на територији града Краљева.

Од 719 грађана, колико их се пријавило за расподелу средстава, само један није добио вештачко ђубриво – будући да живи на територији општине Врњачка Бања, није могао да добије ђубриво од града Краљева. Максимална додељена количина је 350 килограма. Критеријуми, веома јасни, донети на седници Владе Републике Србије, односили су се на количину воћа коју неко поседује, површину засада под воћем.

У обраћању медијима, градоначелник Краљева др Предраг Терзић je нагласио да град обезбеђује значајна материјална средства за развој пољопривреде, више од 70.000.000 динара, што је више од два одсто градског буџета, чиме се сврстава у градове који највише новца издвајају за своје пољопривредне произвођаче.

“Издвајамо и средства за куповину противградних ракета, за шта смо ове године потрошили 3.000.000 динара, и средства као помоћ противградним стрелцима, који сe од 15. априла до 15. октобра, за време противградне сезоне, свакодневно налазе у стању приправности. Поред новца који добијају од Републике, они на годишњем нивоу и од града Краљева добијају 24.000 динара“, појаснио је градоначелник.

Како је истакао, ове године је град добио додатни новац од Републике, који је определио за расподелу вештачког минералног ђубрива.

„Aко смо определили 70.000.000 динара за пољопривреду, нећемо рећи да се ове године није јавило довољно пољопривредника у једној области и ми због тога тај новац пребацујемо у укупну масу буџета града Краљева и трошимо га за нешто друго, већ у ово доба године, у новембру, видимо где имамо вишак новца у оквиру средстава опредељених за пољопривреду, а где имамо више заинтересованих у односу на новац који поседујемо, и онда извршимо прерасподелу новца – ове године за осигурање, где се много више пољопривредника јавило заинтересованих да осигурају своја газдинства. Потом шаљемо мишљење и текст конкурса Министарству пољопривреде, и када добијемо сагласност, а очекујемо да ћемо је ускоро добити, на наредној седници Градског већа доносимо одлуку и сва средства која су планирана за пољопривреду остају пољопривредним произвођачима“, објаснио је градоначелник.

Према речима председавајућег Градским већем, за пословне објекте у првој градској зони долази до одређеног умањења, а до одређеног увећања за станове у првој зони, с тим да мало увећање постоји и у другим зонама, али се углавном ради о готово истом износу укупних средстава која су планирана.

„С обзиром на то да је попис нелегално саграђених објеката извршен на територији града Краљева урађен јако добро, имамо значајно увећање прихода на имовину у 2017. години у односу на 2016, у 2018. више у односу на 2017. С обзиром на то да се решења свакодневно издају, очекујем да ће бити већи приход по овом основу у буџету града Краљева и у 2019. години у односу на данас“, закључио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ:  kraljevo.org/