21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  НА ПУТУ ДО САВОВЕ ВОДЕ (ВИДЕО)

  - маркетинг -

  ДОЛАЦ – Недалеко од манастира Студенице у селу Долац налази се мало позната келија Светога Саве.


  НА ПУТУ ДО САВОВЕ ВОДЕ (ВИДЕО) • Студеница Online

  Недалеко од манастира Студенице у селу Долац налази се један од малопознатих келија у којој је Свети Сава боравио. Место звано “Бзовљак” налази се 2 километра удаљено од самог манастира Студенице на путу према планини Радочело. Савова вода је смештена на високој литици у густој буковој шуми и стиже се узаном стазом до ње. Прилаз је веома отежан због неприступачног терена на коме се налази.

  Неких значајнијих историских списа и података о овоме месту не постоји али у народу кружи веровање да је ово место једно од многобројних у овим крајевима  где је овај светитељ проналазио духовни мир у молитвама.

  НА ПУТУ ДО САВОВЕ ВОДЕ (ВИДЕО) • Студеница Online

  У подножју овог места протиче и Савин поток који извире на планини Радочело и улива се у реку Студеницу. Мештани верују да да се на овом месту налази извор са лековитом водом, што и само име говори “Савова вода” и да посебну моћ и лековитост има на велики хришћански празник Ђурђевдан, када је овде ранијих година долазило по неколико десетина мештана околних села. Традиција и обичај који се на жалост полако гаси, јер све је мање народа у овом крају. Мештани кажу да се играло коло и ручало на  на оближњој ливади,  брале се коприве и “жарили” једни друге јер како кажу на Ђурђевдан ваља се копривом мало ударити ради здравља.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -