Home Вести ПОВРЕЂЕНИ ДРВОСЕЧА: “ЗНАО САМ АКО СТАНЕМ НА СЕКУНД, УМИРЕМ”

ПОВРЕЂЕНИ ДРВОСЕЧА: “ЗНАО САМ АКО СТАНЕМ НА СЕКУНД, УМИРЕМ”

ПОВРЕЂЕНИ ДРВОСЕЧА: “ЗНАО САМ АКО СТАНЕМ НА СЕКУНД, УМИРЕМ”

КРАЉЕВО – Повређени дрвосеча који се недавно повредио у шуми изнад Ушћа, тако што је пао на моторну тестеру,  опоравља се у краљевачкој болници.


„Није постојало ништа треће у том тренутку. Ако успем да дођем до неког да ми помогне, имаћу шансу да преживим. Или ћу остати у шуми и умрети. Превезао сам мајицом распорене груди из којих је текла крв и кренуо лагано“, почиње своју причу за  „Србија видео“ дрвосеча Светислав Ђукић(57) из Новог Села код Врњачке Бање који је са исеченим грудима ходао километрима кроз шуму.

Светислав се повредио у шуми изнад варошице Ушће док је секао дрва, тако што се оклизнуо и пао на укључену моторну тестеру која је ушла унутар тела, тик поред срца и исекла га са стране. Тако рањен, са отвореном раном од 30 центиметара кроз коју су се видели унутрашњи органи, јер је мач тестере пререзао ребра, срчану и плућну марамицу и чак део срца, пешачио је неколико километара кроз шуму. Онда је аутом одвезен до Ушћа, одакле су га пребацили у краљевачку болницу. Само захваљујући уиграном тиму састављеном од у том тренутку најбољих хирурга у Општој болници „Студеница“ у Краљеву, Светислав је данас жив.

“Не могу да вам опишем какве су биле муке ићи са таквом раном кроз шуму. У једном тренутку ми је долазило да седнем. Али, знао сам да ако то урадим, изгубићу драгоцено време. Јер, сваки минут је био драгоцен, а све време сам крварио. Необјашњиво је. Сматрам да је то било оличење упорности живота. Мислим да сам само зато што сам целог живота био радан, тврд и у кондицији, успео да преживим” – објашњава овај дрвосеча.

Светислав каже да скоро две недеље како лежи у болници размишља о томе како је тестера могла да га исече. Али, нема јасног одговора.

“Сваког дана мислим о томе. Не могу ни себи да објасним како ме је тестера исекла, а много сам стабала пререзао у прошлости. То је био тренутак. Када сам се оклизнуо и пао, ја сам размишљао о томе да не оштетим ланац на тестери јер сам га тако добро наоштрио да је секао стабла као жилет. Зато сам повукао тестеру на горе. Онда се она вратила и почела да ме сече. Успео сам да је на кратко склоним, али се она поново навратила и буквално на исто место на грудима наставила да ме сече” – прича са неверицом Светислав.

Колико је овај дрвосеча био јак и присебан, говори податак да се бола уопште не сећа, али како нам је рекао, било му је жао када је видео тако велику рану у грудима.

“Толики процеп на грудима, а ја се не сећам бола. Али, претекао сам. Не постоје речи којима бих могао да се захвалим овим предивним људима у болници у Краљеву. Спасили су ми живот” – каже Светислав који и поред своје чврстине није могао да сакрије сузе радоснице.

Светислав каже да ће највероватније након изласка из болнице отићи на опоравак у Врњачку Бању.

 “Ја живим сам, односно имам старог оца. Боље ми је да будем у некој установи док се не опоравим. Планирам да мало таксирам у Врњачкој Бањи, неких годину дана, док се потпуно не опоравим. А онда, тестеру у руке и поново у шуму. Нема предаје” – испричао је овај дрвосеча.

Н.Б. / Srbija Video

6 COMMENTS

  1. Bog je veliki i milostiv,to se vidi iz datog primera,ovaj čovek se spasio samo uz Božju pomoć,jer tako ranjen,rasečenih grudi,samo Bog je mogao da ga vodi na pravi put i spasi mu život,uz pomoć i nesebičnu stručnost naših Kraljevačkih stručnjaka.Velika pribranost i snaga ovog hrabrog čoveka je bila odlučna,u borbi za život,da kilometrima onako ranjen pešači nije lako nikako,to govori mnogo o ovom hrabrom čoveku.Ovom drvoseči junaku je potrebna pomoć države,da dobije zasluženu penziju.

  2. Da, samo vi secite sume i pravite mini hidroelektrane, ostacemo bez vode i mi i oni.

Comments are closed.