26 C
Kraljevo
среда, 06. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СУТРА ЈЕ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК – ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  - маркетинг -

  БЕОГРАД – Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Дан примирја у Првом светском рату празнује се 11. новембра, који ове године пада у недељу. С обзиром да је државни празник у недељу, понедељак 12. новембар биће нерадни дан.


  На овај дан не раде државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга.

  Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

  СУТРА ЈЕ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК – ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ • Студеница Online

  Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

  У Србији је 11. новембар нерадни дан, а празник се званично обележава од 2012. године.

  Међународни дан примирја у Првом светском рату обележава се и у свету у знак сећања на 1918. годину, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

  Тога дана у 11 сати на снагу је ступило примирје које је Немачка потписала са силама Антанте и тако окончала непријатељства на Западном фронту. Било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

  Дан примирја обележава се у Великој Британији, Француској, Белгији, Новом Зеланду. Под именом Дан сећања обележава се у земљама Комонвелта а у САД под именом Дан ветерана. У Британији се често користи и израз Дан макова као референца на мак који расте у Фландрији гђе је погинуо највећи број британских војника. У Србији се као главни мотив за амблем празника користи Наталијина рамонда, цвет који је угрожена врста у Србији, а познат је и као цвет феникс. Осим тог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -