22 C
Kraljevo
четвртак, 08. децембра 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СУТРА ЈЕ МАЛА ГОСПОЈИНА, САБОР У СТУДЕНИЦИ

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Сутра на велики хришћански празник “Мала Госпојина” у Студеници се традиционално одржава народни сабор.


  Некада је студенички сабор важио за један од највећих на овом подручју, данима се говорило и припремало за тај дан, знао  је да траје и по неколико дана. Поред локалног становништа окупљао је госте из суседних градова. Свеопште стање у друштву утицало је на то да да овај догађај данас окупља знатно мање посетилаца него раније и да се одржава само један дан.

  СУТРА ЈЕ МАЛА ГОСПОЈИНА, САБОР У СТУДЕНИЦИ • Студеница Online

  Мала Госпојина која се обележава сутра, убраја се у 36 великих празника у црквеном календару означених црвеним словом. Родитељи Пресвете Богородице Јоаким и Ана живели су у Назарету, а ћерку Марију добили су у позним годинама, након пет деценија брака.

  Верује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на сутрашњи празник буде ведро без облака и ако се види сунце већи део дана.

  - маркетинг -

  5 коментара

  5 Коментари
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Jelena P.
  Jelena P.
  4 године пре

  Nekada je to bio jedan od najlepših i najvećih vašara u ovom delu Srbije. Danas jedva i da se održava ali bitno je da i dalje traje ida s etradicija ne prekida. Lep provod svima želim.

  Павле Тодоровић
  4 године пре

  ocel imati ko da dodje na sabor

  Ratko Dugalić
  4 године пре

  Dok sam bio mlad dolazio sam i uoci sabora bilo je divno i lepo puno naroda i bilo je veselo a nije moglo da se prodje koliko je bilo naroda neznam sada kako ce biti

  Milorad Jovanović
  4 године пре

  Svuda je ovakav vid sabora zamro pa verujem i da je tu. Ali dobro je da ima pa koliko toliko da se nešto dešava. Kriza je nema narod para, volje, želje. Ubili su sve u nama tako da smo zaboravili da se družimo i provodimo. Studenica je divno mesto i trebalo bi svakako obići ovaj kraj, ne mora da bude sabor.

  Sanja Matovic
  4 године пре

  Nekad je bio sabor a sada šačica ljudi prošeta ?

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -