Home Вести У КРАЉЕВУ ПРЕДСТАВЉЕНА ПЕНЗИОНЕРСКА КАРТИЦА

У КРАЉЕВУ ПРЕДСТАВЉЕНА ПЕНЗИОНЕРСКА КАРТИЦА

У КРАЉЕВУ ПРЕДСТАВЉЕНА ПЕНЗИОНЕРСКА КАРТИЦА

КРАЉЕВО – Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је започео расподелу пензионерских картица свим корисницима на територији града Краљева, које они свакодневно могу да преузму.


Пензионерске картице Фонд израђује за све пензионере који су право на пензију остварили у Републици Србији, у складу са Правилником о пензионерској картици. Овом картицом се доказује статус корисника и омогућава пензионерима да на законит, истоветан, сигуран и валидан начин доказују свој статус, уз лични идентификациони документ.
Тим поводом, одржана је конференција за новинаре, на којој је представљена ова новина.

Председник Удружења пензионера града Краљева др Никола Крпић је истакао да у граду Краљеву има више од 31.000 пензионера, којима је сада омогућено да пензионерским картицама замене пензиони чек. Како је навео, многе локалне самоуправе у Србији су код привредних организација издејствовале да, као и велики трговински ланци, дају попуст пензионерима када је пензија.

„Желимо да се, уколико може, обезбеди да, на жељу пензионера, а уз сагласност Привредне коморе и Града, привредне организације учине неке помаке како би пензионери у граду Краљеву могли да користе неке привилегије. Рецимо, Краљевачко позориште би могло да обезбеди једну или две представе бесплатно за пензионере Краљева. Неке трговинске организације такође могу да дају попуст пензионерима – за белу технику, санитарије, колонијалну робу, текстилну робу… Замолио бих, у име 31,000 пензинера, ако је могуће, да нешто учинимо да социјални статус пензионера поправимо. Пензионерска организација Краљева чини много на социјалној заштити. Сваког месеца дајемо позајмице пензионерима у висини 16, 17, 18 милиона, да врате без камате, месо и огрев на отплату… Председник Вучић је више пута рекао да су пензионери хероји за државу, па ако су за државу, ваљда су и за град Краљево“, поручио је Крпић.

Како је истакла начелница Одељења у краљевачкој филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Душица Пајовић, подела пензионерских картица иде добро.
„Трудимо се да то буде још брже, још ефикасније, да бисмо изашли у сусрет и пензионерима и привредницима који имају велико интересовање да закључе уговоре како би наши пензионери имали одређене погодности. Како ми обухватамо филијале Краљево, Рашку, Врњачку Бању, тако подела картица иде истовремено и по испоставама и Филијали Краљево. Трудимо се да ступимо у контакт и са месним заједницама, да бисмо на тај начин дошли до најудаљенијих села и наших најудаљенијих пензионера који су стари и болесни и на тај начин омогућили да преузму и приме картице. Поделу картица наши радници обављају у Удружењу пензионера, На почетку смо добили 43.300 картица, с тим што сваког месеца имамо нове пензионере“, навела је представница краљевачке филијале.

Директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа Звонко Туфегџић је истакао да је, поред промоције картице, циљ састанка и позив пензионерима да преузму своје картице у ПИО Фонду и у Удружењу пензионера, као и подстицање привредника са подручја Моравичког и Рашког округа да изађу у сусрет пензионерима.
„Велики системи у Републици Србији пронађу начина и дају одређене попусте како би омогућили пензионерима да им се повећа стандард – одређених дана у току месеца, када пензиуонери примају пензије, они им омогуће попусте. То је и интерес привредника и интерес пензионера и интерес града. На неки начин се повећава и потрошња, а самим тим и производња. Заједно са градоначелником, ја ћу позвати привреднике да изађу у сусрет и нађу могућности да омогуће одређене попусте пензионерима у току месеца“, најавио је Туфегџић.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић сматра да је израда нових пензионерских картица веома добар начин доказивања статуса пензионера.
„Састанак је уприличен како бисмо позвали и привреднике да у одређено време у месецу када пензије лежу дају попуст на своју робу, али и да разговарамо са нашим јавним установама како бисмо и категорију пензионера ставили у ред повлашћених и омогућили пензионерима да добију одређене попусте за услуге установа и предузећа чији је оснивач град Краљево“, рекао је Терзић, подсетивши да су већ снижене цене ЈКП „Чистоћа“, „Топлана“ и Водовод“ за ратне војне инвалиде и породице палих бораца.

„Наш циљ у будућности је да мере позитивне дискриминације применимо и на мајке које имају троје и више деце, да породице са троје и више деце могу да купују оно што им је потребно за кућу, да купују по нижим ценама у односу на друге грађане, али треба да водимо рачуна и о пензионерима. Они су неколико претходних година имали умањене пензије и морали су неколико година да живе нижим квалитетом живота, али сада када се пензије повећавају, треба да пронађемо још неки начин како бисмо захвалили овим људима који су нам помогли да земља изађе из финансијске кризе и да се финансијски консолидује. Као што знате, пензионери неретко користе своје пензије не само за себе, већ морају да помажу и својој деци и унуцима и управо из тог разлога је веома важно да сви заједно овој категорији бринемо на бољи начин“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

 

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: http://kraljevo.org/

 

5 COMMENTS

Comments are closed.