22 C
Kraljevo
четвртак, 28. март 2024.
More

    Објављено

    Последње вести

    БЕТОНИРАЈУ РЕКУ БРЕВИНУ ЗБОГ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ (ВИДЕО)

    - маркетинг -

    Кристално чисту горску лепотицу Бревину, притоку Студенице, нећемо више моћи да гледамо онакву каква је одувек била јер је због мале хидроелектране “пакују” у цеви.


    БЕТОНИРАЈУ РЕКУ БРЕВИНУ ЗБОГ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ (ВИДЕО) • Студеница Online

    И не само да је грађевинци који граде МХЕ преусмеравају у цеви, већ и буквално бетонирају њено корито. Инвеститор је “Бревина” д.о.о. из Краљева, који је пре годину дана добио одобрење Министарства грађевинарства да почне изградњу. Иначе, фирма “Бревина” постала је привремени повлашћени произвођач електричне енергије такође у марту прошле године, а дозволу је издало Министарство рударства и енергетике.

    – Поучени тужним призорима са осталих река у сливу Ибра, бојимо се да је идилични предео око Бревине, на само пар километара од манастира Студеница, у опасности да се промени заувек и претвори у јалови камењар на месту речног корита. Квалитет воде на овој реци је прве класе, а градња хидроелектране на њој прети и популацији поточне пастрмке, ракова и целокупној биосфери, као и изворима у њеној близини кажу за “Блиц” из Удружења “Сачувајмо планинске реке Краљева”.

    Речица Бревина преграђена је земљано-каменом баријером узводно од водозахватне грађевине у дужини од око 40 метара. Кроз путни пропуст уведена је у обичан земљани канал, док је природно корито остало потпуно суво. На траси цевовода обављено је насипање пута тако да је ширина корита редукована.

    – Водозахватна грађевина се налази у III степену заштите где је градња дозвољена, али се поставља питање целисходности градње МХЕ у резервату. Када смо обишли радове изненадили смо се – радници су постављали бетонску коцку усред речног корита, из кога су воду скренули сасвим преко пута. Никога од надзорних органа нисмо затекли како би нам појаснили зашто то раде – кажу из овог Удружења.

    Ратко Ристић, декан Шумарског факултета у Београду, у извештају за пројекат „Смернице за одрживо планирање и управљање сливним подручјима малих хидроелектрана у заштићеним природним добрима” наводи да градилиште МХЕ „Бревина“представља типичан пример нарушавања концепта заштите природе.

    Река је преграђена баријером, редукована и ширина корита.

    НБ

    - маркетинг -

    20 коментара

    20 Коментари
    Најстарије
    Најновије Највише гласова
    Уграђене повратне информације
    Погледај све коментаре
    Nikola Sremuš
    5 године пре

    Osvesti se narode!

    Studeničanin
    Studeničanin
    5 године пре

    Nažalost, još jedan primer nesloge i nesposobnosti ljudi iz studeničkog kraja da se organizuju oko nečega i nešto urade za svoje mesto. Ovde kada bi neko došao i počeo da nas isteruje sa kućnog praga mi bi se pokupili i otišli bez reč. Govoreći „Pa šta mi tu možemo da promenimo kad su oni tako zacrtali“.

    Milan Jovanović
    5 године пре

    Kad je Studenica na redu? Brevinu i Grajićku reku su uništili?

    Ljubica Vucetic
    Одговор за  Milan Jovanović
    5 године пре

    Studenicu ne damo ja sam na pocetku od izvora gde je planirano 3 Ali narod ne dozvoljava jedino ako hoce nebo da koriste za prolaz.

    Milan Jovanović
    Одговор за  Milan Jovanović
    5 године пре

    Ljubica Vucetic Pitaće neko Vas. Ko pita žabu kad se bara suši? Ima da se prodate za 100 evra.

    Ljubica Vucetic
    Одговор за  Milan Jovanović
    5 године пре

    Bas ti hvala prijatelju.Nismo prodati.Dolazili su i trazili ali nisu imovinski odnosi reseni.moja imovina i sa jedne i sa druge strane reke .Trafo stanica na mom kucevnom placu.I kuda kazite ko ima pravo da ugrozava nekoga na svojoj imovini.

    Milan Jovanović
    Одговор за  Milan Jovanović
    5 године пре

    Ljubica Vucetic Oteće vam, a ne budi toliko sigurna da se nećete prodati. Za ove iz Brevine pričaju da se prodavali za flašu zejtina i 200 grama kafe samo da bi potpisali dozvolu. Takav smo narod, nesložan i potkupljiv. Daj Bože da bude kako vi kažete.

    Ljubica Vucetic
    Одговор за  Milan Jovanović
    5 године пре

    Milan Jovanović zivi bili pa videli.Narod ce sa da ih progna.

    Bilja Dragojlovic
    5 године пре

    Bruka

    Dušan Beočanin
    5 године пре

    Eh, da je živ veliki srpski prirodnjak BREVINAC, ne bi se tako oholo uništavala Brevina. Dok vi to radite, on se prevrće u grobu i posmatra vas ništake sa Golije i Kopaonika

    Marina Dugalic Reimann
    5 године пре

    Oni zidaju kolko vi dozvolite da se zida!

    Saša Topalović
    5 године пре

    Sve te mini hidro elektrane sto su planirali da naprave u Srbiji mogu da proizvedu struje za JEDAN sat zimske potrosnje nase zemlje…i zbog tog jednog sata mi treba da dozvolimo da se par pojedinaca bogati a posledice po prirodu su KATASTROFALNE…neka prave vetro generatore to im niko nece braniti a ovo im treba srusiti

    Nega Maric Sretenovic
    5 године пре

    ???

    Milena Stanisic
    5 године пре

    Ne dajte…

    Zivana Jankovic Lazarov
    5 године пре

    Mi smo propali,,,

    Ljiljana Sindjelic Nikolic
    5 године пре

    Zasto se ne borite?

    Marko Mladenovic
    5 године пре

    Ovo se ruši,nema zakonskih osnova za gradnju

    Marko Mladenovic
    5 године пре

    Aleksandar Antić,ekonomista je potpisao rešenje o privremenom sticanju prava na proizvodnju el.energije kao ministar a uvalio mu gradj.dozvolu Nišlija Sima Gusic Arhitekta br.licence 300 1994 03 jer Antić nezna ništa o gradjevini,niti ga interesuje,gde su studije o izvodljivosti,zaštiti životne sredine,uticaja na okolinu,zaštiti prirode i kao šlag na tortu Golija je zaštićena zona.

    Alika Brki
    5 године пре

    Da se pitam ja bih betonir’o travu,
    i ofarb’o tamno braon svaku vodu plavu.
    Nekako bih probušio tanki sloj ozona,
    A zemlju bih zaštitio kesom od najlona.

    Da se pitam ja bih osjek’o sve šume,
    a za ukras postavio od traktora gume,
    kiselinom ja bih zemlju navodnjav’o,
    a đecu bi svakog dana rentgenom slikavo…
    …Rambo Amadeus…pre vise od 25 godina…

    Dragica Baltić
    5 године пре

    strasno unistise sve

    Последње вести

    - маркетинг -

    Ако сте пропустили

    - маркетинг -