22 C
Kraljevo
недеља, 10. децембра 2023.
More

  Објављено

  Последње вести

  ЦРКВА У МИЛИЋИМА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ СВ. АЛЕКСИЈЕ

  - маркетинг -

  Црква у селу Милићи данас је прославила своју храмовну славу Светог Алексија.


  ЦРКВА У МИЛИЋИМА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ СВ. АЛЕКСИЈЕ • Студеница Online

  Уз присуство неколико локалних мештана села Милићи, свету литургију служили су протојереј – ставрофор Отац Мирољуб Маринковић парох при манастиру Придворица и јереј Отац Александар Бојовић парох студенички. Након свете литургије приређен је и свечани ручак.

  По предању, којем у прилог иде постојање некрополе из XIII–XIV века, на заравњеној узвишици на средокраћи путева сусрели су се градитељи Студенице и Придворице и ту подигли цркву посвећену Сретењу. Нови ктитор, Вукашин, сазидао је и живописао данашњу цркву 1636/7. посветивши је пустињаку Алексију. Три и по столећа потом, Вукашинова црква прославља светог ратника Теодора. Скромна, делимично укопана грађевина једнобродног наоса са полукружном апсидом засведена је полуобличастим сводом. Зидана је притесаним каменом, брижљиво изведеног кровног венца, прозора са каменом транзеном и портала на западној фасади.

  ЦРКВА У МИЛИЋИМА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ СВ. АЛЕКСИЈЕ • Студеница Online

  Пошто је дуго била обрушеног свода, живопис се очувао фрагментарно и то само у доњим партијама зидова, сведен на зону медаљона и стојећих фигура, односно сцену Службе архијереја у олтару. Упркос оштећењима могуће је уочити даровитост сликара и његово неспорно искуство, изражене кроз сигуран цртеж, колористичку обраду и фину моделацију инкарната. Готово калиграфски исписан ктиторски натпис на северном зиду с правом се пореди са рукописом мајстора који су живописали храм Благовештења под Кабларом и наос цркве у Јежевици. Рестаурација обрушене цркве и конзервација фресака изведене су 1972–1973.

  - маркетинг -

  3 коментара

  3 Коментари
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Павле Тодоровић
  4 године пре

  Ima li ko ziv tamo

  Vera Kalajdzic
  4 године пре

  Bravo tu su me vodili roditelji pre 60 god seća me na neki život

  Tanja Miroslav Radujevic
  4 године пре

  JEL TO ONA KAPELICA NA GROBLJU?

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -