21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ФОРМИРАН САВЕЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

  - маркетинг -

  Пољопривредна удружења западне Србије, у Ужицу су недавно формирала  савез, како би  се заједнички борили  за своја права и здраве интересе.


  Због неповољног и пониженог положаја пољоприврених произвођа у Србији као и истрошених асоцијација које „штите“ пољопривредне прозвођаче крајем фебруара месеца 2019. године у Ужицу је одржан састанак удружења пољопривредника западне Србије на коме је склопљен Савез пољопривредних удружења западне Србије. Савез је формиран с циљем решавања проблема са којим се суочавају у овом тренутку пољопривредни произвођачи у Србији, а представници који су изабрани на састанку који ће представљати савез у даљим преговорима у борби за бољи положај пољопривредника представљаће ставове уједињених удружења и деловаће у правцу заједничких циљева. Став свих прдставника је врло чврст и јасан да се удружења нису формирала ради остваривања политичких интереса и бављења политиком већ у циљу одбране пољопривредника и пољопривредне производње.

  ФОРМИРАН САВЕЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ • Студеница OnlineНа састанку су посебно истицани горући проблеми који се односе на цену малине за род 2018. и род 2019. године, а са састанка је заузет једногласан став који је поткрепљен релевантним стручним мишљењем од стране стручних лица у Савезу, да цена малине треба да треба буде 1,4 евра тј. на дан у динарској противредности 165,00 динара са тенденцијом раста, где би били задовољене потребе произвођача, халадњачара и државе Србије. Разговарано је о томе да ће се судбина малнара и њихових породица решавати у марту месецу да се неће чекати сезона брања, као и механизми деловања и заштите удружених пољопривредника од превараната који су испоставе продужених руку, челника у државној власти и великих монополиста – хладњачара којима је циљ стицање екстра
  профита што као последицу има евидентну експлоатацију пољопривредних произвођача у Србији.

  Поред горућег проблема око цене малине разговор се водио о подстицајима – субвенцијама које се нередовно исплаћују, о тешком положају пољопривредних пензионера који имају јако мала примања и механизмима заштите као и настојању мењања закона, а који је везан за пољопривредне пензије. Иницијатва за разговоре на ову тему потекла је од чланова удружења пољопривредника који су приступили овом савезу, а на основу сурове чињенце да су пољопривредни пензионери једнa од најобезвређенијих друштвених група у нашој земљи. Закључак који је извден у савезу удружених пољопривредника је да је ситуација која се деценијама уназад одигравала била на штету српске пољопривреде и пољопривредика и да је неопходна борба кроз удружено деловање у циљу побољшања положаја пољопривредних произвођача и њихових породица.

  ФОРМИРАН САВЕЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ • Студеница Online
  Поред закључака и ставова који су заузети, а на основу тема које су биле предмет састанка Савез је донео једногласну одлуку да ће подржати све грађанске протесте широм Србије који имају за циљ да се боре против неправде и слободе говора. Један такав протест који је подржан након формирања Савеза је и протест у Чачку 01.03.2019. године на коме је говорила и председница скупштине Савеза удружења пољопривредних произвођача западне Србије и која је изнела горуће проблеме говорећи о притиску који трпе сви они пољопривредници који се буне против обмане и пљачке која је задесила
  малинаре.

  На основу информација које су изашле, а везаних за протесте 22.03.2019. године и гласина које шири Асоцијација малинара у Србији, Савез пољопривредних произвођача Западне Србије, апелује на пољопривредне произвођаче да не верују лажним  обећањима представника из Асоцијације малинара Србије који представљају продужену руку режима, који су својим чињењем подржали пљачку српских малинара и њихових породица.

  У Ужицу 02.03.2019. године

  Савез пољопривредних удружења западне Србије:

  – Савез пољопривредних удружења западне Србије
  – Удружење пољопривредних произвођача «Ужице» из Ужица
  – Удружење произвођача «Подголијиски здрави плодови»из Међуречја
  – Удружење пољопривредних произвођача «Шабац» из Мачве
  – Удружење «Лимска долина – виламет» из Прибоја
  – Удружење пољопривредника «Студинца» из Ушћа
  – Удружење пољопривредних произвођача «Спас» из Краљева

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -