21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СУТРА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

  - маркетинг -

  За православне вернике сутра почиње вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 28. априла.


  Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни верници славе увек у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

  Прва недеља поста зове се Чиста, а последња је Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Kрстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

  СУТРА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ • Студеница Online

  Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.
  Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, послие крштења на риеци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушња која му је поставио Сотона.

  СУТРА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ • Студеница Online

  Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

  Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу Васкрса.

  Према календару СПЦ, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна поста, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -