22 C
Kraljevo
уторак, 30. маја 2023.
More

  Објављено

  Последње вести

  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА

  - маркетинг -

  Због снега који већ неколико дана пада на територији града Краљева проглашена је ванредна ситуација.


  На седници Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, одржаној у петак, 11. јануара 2019. године, са почетком у 10.00 часова, разматрана је актуелна ситуација изазвана великом количином снежних падавина на територији града Краљева.
  Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, у складу са Препоруком Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији града Краљева, која почиње данас – 11. јануара 2019. године, у 11.00 часова.

  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА • Студеница Online

  Како је истакао градоначелник у обраћању медијима након седнице Штаба, висина снежног прекривача у самом центру града није нарочито велика, али град Краљево има највећу површину у Републици Србији од 1.530 km2, и у селима која су од града удаљена сто и више километара постоје велики снежни наноси, већи од метра, и неопходно је ангажовање свих привредних субјеката који су оспособљени за заштиту и спасавање у време ванредних ситуација, као што су градска јавна предузећа.
  „Нови Закон о ванредним ситуацијама нам омогућава да ангажујемо и друге привредне субјекте, који се сви морају одазвати на позив Градског штаба за ванредне ситуације како би учествовали у рашчишћавању снега и снежних наноса који се налазе на великом броју регионалних и локалних путева на територији града Краљева“, рекао је градоначелник.
  За суботу, 12. јануар 2019. године, у 10.00 часова, заказана је седница Градског већа града Краљева  на којој ће бити донета одлука о ангажовању сталне буџетске резерве како би био увећан износ средстава који је опредељен на разделу новца који се користи искључиво за време елементарних непогода. На тај начин ће град, објаснио је Терзић, успети да покрије све трошкове који буду настали у наредних неколико дана. Одељење за привреду и финансије Градске управе града Краљева ће размотрити колико је новца неопходно да се определи из сталне резерве буџета.
  Градоначелник је истакао да су већ данас на терену сви субјекти који су оспособљени за деловање у ванредним ситуацијама, да ће наставити да чисте и да ће помоћи ЈКП „Путеви“ у рашчишћавању снега и снежних наноса.

  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА • Студеница Online

  Према његовим речима, најкритичније је у Студеници, Мланчи, на Рудну, Бзовику, Гокчаници, али и у Ласцу, Буковици… Пут ка Гочу, који одржава „Нови-Пазар пут“, проходан је.
  „Настојаћемо да путеве чистимо према приоритету и да не дозволимо да ниједан важни путни правац буде завејан. Важно је да функционишемо, да се настави рад и да систем функционише и у оваквим ситуацијама“, поручио је командант Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева уз напомену да за сада нема пријављених социјално хитних ситуација – завејаних, гладних, болесних. Град је свакако спреман да реагује уколико их буде, а ангажовани су и Црвени крст и Дом здравља Краљево – додао је.

  Осврнувши се на то да снег и даље пада, градоначелник је навео да морамо да будемо спремни за нове количине које ће се скупљати и на коловозу и поред коловоза и у насељеним местима.

  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА • Студеница Online

  „Припремамо се као да ће снега још бити и као да ће непрестано падати“, рекао је и додао:
  „Задовољан сам чишћењем главних праваца, али је дошло до проблема са чишћењем у мањим местима и код мањих путних праваца, првенствено што ЈКП „Путеви“ нема довољно машина које су оспособљене да реагују на ужим и некатегорисаним путевима. Много лакше и ефикасније могу реаговати мање машине и трактори.“
  Како је изнео градоначелник, не може се рећи да су села завејана јер у свима функционишу главни путни правци, али се може говорити о yavejanim засеоцима и кућама удаљеним од њих до којих путеви нису проходни, а који ће бити чишћени по приоритетима. Има довољно соли и калцијум-хлорида који се користи када температуре падну далеко испод нуле.

  ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА • Студеница Online

  Градоначелник је апеловао на мештане да делују и самостално и да се удружују и са члановима савета месних заједница и председницима месних заједница, да помогну да сви заједно изађемо из ове ситуације, будући да су, како је рекао, до пре неколико година сами чистили путеве и смоорганизовали се када дође до већих снежних наноса.
  „У оваквој ситуацији треба заједнички да делујемо и град и грађани -како би нам свима било боље“, поручио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

  kraljevo.org

  - маркетинг -

  4 коментара

  4 Коментари
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Павле Тодоровић
  4 године пре

  U mojoj Studenici je vanredno stanje koliko ja pamtim duze od pla veka

  Nenad Kolencevic
  4 године пре

  Ozbiljno da li ima promrzlih ako neko zna.

  Ratko Dugalić
  4 године пре

  Pa i kod nas koji zivimo u kraljevu je veliki sneg a ne u planinskim predelima sta da radimo zima je i mora da cistimo

  Nenad Jeca Dulovic
  4 године пре

  Druže racunas okolna mesta u kraljevu do 10ak km a do studenice ima 68 km ima male dece starih lica kako oni stići do doktora ili za namirnice meštani bzovika,rudna reke,mlance rudina i ostalih mesta

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -