24 C
Kraljevo
четвртак, 26. маја 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК

  - маркетинг -

  Православни хришћани данас обележавају Велики петак, у знак сећања на дан када је Исус Христ распет на крсту на Голготи


  Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи с Благовестима. Од великог четвртка до Васкрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

  Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

  Православни хришћани у недељу обележавају Васкрс. Васкрс је највећи хришћански празник. Њиме се обележава догађај који је сама суштина Хришћанства. Установљен је у спомен на васкрсење Исуса Христа, о чему сведоче Јеванђеља.

  Васкрс увек пада у прву недељу после пуног месеца иза пролећне равнодневнице и зато се не празнује истог датума. Код Срба, уобичајено је да се овај празник честита са „Христос васкрсе“ а одговара се са „Ваистину васкрсе“.

    Studenica manastir Studenica Online

  И поред великог значаја који има, Васкрс није толико богат обичајима као Божић, а разлог за то је, како се претпоставља, управо његова покретљивост.

  Обичаји везани за овај дан, повезани су са црквеним учењем и црквеном праксом, а једна од специфичности Васкрс јесте у томе што је Српска православна црква усвојила неке паганске ритуале, дала им хришћански печат и везала их за празник.

  Народни васкршњи обичаји нису били везани само за тај дан, већ су се одигравали и раније, а пример за то је последња недеља поста, која се назива Великом недељом, као и поједини дани у њој, попут Великог четвртка и Великог петка.

  Обзиром да се Велики петак сматра даном када је Христ разапет на крст, све се тада одвија у знаку тог тужног догађаја.

  Забрањен је био рад и у кући и на пољу, а једино што је било дозвољено јесте припрема за прославу Ускрса, пре свега фарбање јаја. Управо фарбање јаја јесте најупечатљивије обележје овог празника, а улогу јајета појачава чињеница да се оно сматрало извориштем живота. Ускршња јаја се најчешће фарбају на Велики четвртак и Велики петак, а према народној традицији, тај посао су могле да обављају само одређене особе и то стриктно поштујући одређена правила.

  Иако су коришћене разне боје, црвена се једина сматрала обавезном, а у неким деловима Србије и једином дозвољеном бојом, на шта, на неки начин обавезује и традиција, јер, према предању, један од војника који је чувао разапето Христово тело, рекао је да ће Христ устати ако печено пиле оживи и снесе црвено јаје.

  Тако је и фарбање јаја у црвено настало као успомена на тај догађај.

  Žiča april 2019

  Са тиме је почињао „мрс“, а постојао је обичај да се јајима деци трљају образи, и да се укућани умивају водом у којој су јаја преноћила. Ипак, ни сва црвена јаја немају исти значај, јер се највише уважава прво обојено јаје, које се у народу назива чуваркућа, чувар, стражар, стражник.

  Прво фарбано јаје користило се и за заштиту усева, па се често закопавало у двориште или њиву, али је према народном веровању требало бити опрезан са њим, јер је погрешно руковање могло да донесе штету.

  Други важан обичај, везан за овај празник, је причешће, које се, осим у цркви, обављало и у природи. Међутим због пандемије вируса корона, увођења ванредног стања, забране окупљања и полицијског часа ове године ускрс ће се прославити у кругу породице, без одласка у цркву и причешћа.

  Васкрс представља крај седмонедељног поста, када се у кућама приређује свечани ручак.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -