21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА

  - маркетинг -

  Планинарско друштво “Радочело” из Ушћа, 01. маја прославило је годину дана од оснивања


  На иницијативу неколико заљубљеника природе Планинарско друштво „Радочело“ Ушће основано је 1. маја прошле године уз подршку 17 чланова оснивачке скупштине а за привременог председника друштва изабран је Горан Николић. Друштво је веома брзо примљено у Планинарски савез Србије чиме се активно укључило у скоро све активности које се организују овај савез.

  С обзиром да Планинарско друштво „Радочело“ још нема лиценцираног планинарског водича друштво још није самостално организовало планинарске акције већ се придруживало планинарским друштвима из ближе и даље околне: Краљева, Крагујевца, Београда, Ивањице, Чачка, Ужица, Лепосавића, Косовске Митровице… са којима су учествовали на планинарским акцијама широм Србије од Шар планине па до Фрушке Горе.

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  „Када смо оснивали планинарско друштво основни циљ нам је био пропагирање планинарења као здравог начина живота, да што више младих из Ушћа и околине изведемо на наше прелепе планине. А из самог центра Ушћа можемо кренути на неколиоко врхова и планина: Жарачка, Плавачка, Студена, Кукавица, Ковачица, и све атрактивније Голо брдо. У непоседној близини су и стазе за Радочело, Чемерно, Столове, Троглав, Жељин… Међутим, због непоседовања лиценцираног планинарског водича тренутно су нам активности ограничене а масовније учлањење ће почети током следеће године када се буду стели услови да се друштво комплетира, односно добије водича и да може самостално да организује планинарскле акције.“ – каже за СТУДЕНИЦА ONLINE, Горан Николић

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  Чланови планинарског друштва „Радочело“ са поносом истичу све планине на које су се, поред горе набројаних, у претходној години дана још попели: Шар планина, Прокетије, Васојевићки ком, сви врхови Копаоника, Шаторице, Рогозну, Гоч, Каблар, Златибор, Голију, Јавор, Јадовник, Ртањ, Гледићке планине… а захваљујући планинару Милошу Ђоковићу застава планинарског друштва „Радочело“ завиорила се и на Мусали, односно Рили, највишем врху Балканског полуострва.

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  „Желео бих да истакнем веома добру сарадњу са Основном школом „Милун Ивановић“ из Ушћа чији су се ученици неколико пута масовно прикључивали акцијама у околни Ушћа а у нашем годишњем плану смо и планирали две акције баш са ученицима основне школе: „У сусрет пролећу“ и „Јесен у нашем крају“ али због пандемије корона вируса и стопирања свих наших активности то је одложено за неки наредни период“   – истиче Николић.

  Поред пропагирања планинарења као здравог начина живота планинари Ушћа су акценат свога деловања ставили и на представљање и очување природних лепота овог краја.

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  „Док нисам почео да се бавим планинарењем нисам ни знао колико је леп наш крај, нисмо ни свесни које све природне лепоте имамо и доста смо тога представили на нашој фб групи ПЛАНИНАРЕЊЕ УШЋЕ – ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО РАДОЧЕЛО  која већ има преко 600 чланова. Поред већ чувене Испоснице Светог Саве поменућу још Кошанинова језера, Краљски водопад, Водопади реке Изубре и рудњанска висораван, ток Желебића кроз Засадске ливаде, Локвиње, неколико феноменалних видиковаца, безброј планинских река и потока, непрегледних букових и борових шума…

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница OnlineВеома мали број наших мештана зна и за судбоносну битку на Чемерну којој је наше друштво посветило једну своју акцију у месецу новембру, када после служења парастоса евоцирамо успомену на ову битку. Интересовање за наше планине је све веће а планинарска друштва из многих крајева све чешће изводи акције у нашем крају чиме код наших грађана још више популаришу ову веома здраву активност.“ – истиче за наш портал Горан Николић.

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  Планинарско друштво „Радочело“ тренутно броји 31 члан, годишња чланарина износи 700 динара за старе и 800 динара за нове чланове. Иако планинарском друштву остаје само 200 динара од сваке чланарине (за одржавање текућег рачуна) пуну подршку имају од ушћанских привредника, пре свега Ибарских рудника и добротвора. Фудбалски клуб „Радник“ из Ушћа је друштву уступио просторије старе свлачионице а Град Краљево им је ове године доделио помоћ у висини од 60.000 динара а добијена новчана средства ће се искористити за сређивање и обележавање нових планинарских стаза, сређивање просторија друштва и за обуку планинарског водича.

  ГОДИНУ ДАНА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА “РАДОЧЕЛО” ИЗ УШЋА • Студеница Online

  У ЖЕЉИ ДА  ИДУЋУ ГОДИНЕ ДОЧЕКАМО СА МНОГО ВИШЕ ЧЛАНОВА И ОСВОЈИМО ШТО ВИШЕ ВРХОВА, ПОЗДРАВЉАЈУ ВАС ПЛАНИНАРИ “ПД РАДОЧЕЛО” И ПОЗИВАЈУ ДА ИМ СЕ ПРИДРУЖИТЕ!!!

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -