Home Вести МЕШТАНИ ЗАСЕОКА БЕЛИ ПОТОК ОБЕЛЕЖИЛИ СЕОСКУ СЛАВУ (ВИДЕО)

МЕШТАНИ ЗАСЕОКА БЕЛИ ПОТОК ОБЕЛЕЖИЛИ СЕОСКУ СЛАВУ (ВИДЕО)

МЕШТАНИ ЗАСЕОКА БЕЛИ ПОТОК ОБЕЛЕЖИЛИ СЕОСКУ СЛАВУ (ВИДЕО)

Мештани засеока Бели Поток данас су обележили своју заветину (сеоску славу) Бели Петак.


Бели Поток је засеок села Брезова удаљен два километара од Манастира Студенице. Мештани овог засеока своју заветну славу Бели Петак традиционално прослављају окупљајући се на запису у свом засеоку. Бели Петак је заветна слава многих студеничких села и засеока као и самог манастира Студеница и обележава се увек првог петка након Св. Тројице.

Засеок Бели Поток броји свега 7-8 домаћинстава са укупно 15-ак становника и традиција је да се сваке године мештани, као и они који више не живе у овом засеоку , окупљају на запису код крста у великом броју поштујући своју траицију и обичаје. И ове године славски колач пресекао је локални парох протојереј Александар Бојовић уз присуство мештана овог засеока као и оних који више не живе овде али на овај дан радо долазе у свој завичај.

“Малo смо се село, али традиционално се на овај дан окупљамо да како би обележили нашу заветину. И данас смо се окупили у великом броју поштујући тако наше село и обичаје” каже за СТУДЕНИЦА ONLINE, Гојко Крсмановић мештанин Белог Потока.