22 C
Kraljevo
четвртак, 30. новембра 2023.
More

  Објављено

  Последње вести

  НА СТОЛОВИМА ПОСТАВЉЕН КРСТ ОД 33 МЕТРА

  - маркетинг -

  НА УСОВИЦИ – НАЈВИШЕМ ВРХУ СТОЛОВА, ПОСТАВЉЕН ПРАВОСЛАВНИ КРСТ ВИСИНЕ 33 МЕТРА И ТЕЖИНЕ 16,5 ТОНА


  Протеклог викенда, на Столовима, врх Усовица (1.375 метара), постављена је конструкција православног крста висине 33 метра и тежине 16,5 тона, као симбол Христових година и хришћанства.

  “Завршавамо ово дело уз Божју помоћ, финансирано од добровољних прилога појединаца, од плата, пензија, помоћи инжењера, неколико предузећа. Држава у овом пројекту није учествовала. Ово је допринос садашње генерације Краљевчана осмовековном јубилеју аутокефалности Српске православне цркве“, каже Милутин Вукосављевић, из Одбора за изградњу крста на Столовима.

  Иницијативу за изградњу крста на Столовима дали су још 2007. године, дало је Планинарско – смучарског друштва “Гвоздац”.

  Stolovi Krst foto PSD Gvozdac facebook

  „Упркос неприступачном терену и ограниченом трајању грађевинске сезоне због планинских услова, врх Усовица плански је изабран како би се крст видео и са околних планина Јастрепца, Копаоника и Рудника, па чак и са Проклетија. Он ће подсећати наредне генерације да су у околини Краљева настале и велике српске светиње, средњовековни манастири Жича и Студеница“, истичу у ПСД “Гвоздац”.

  Акција  је прекидана због земљотреса у Краљеву 2010. године и катастрофалних поплава у Србији 2014. године. Како наводе иницијатори подизања овог знамења, остало је да се ураде још неки ситнији радови на њему, као и да се крст осветли, како би био видљив и ноћу.

  - маркетинг -

  1 коментар

  1 Коментар
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Konj sa stolova
  Konj sa stolova
  3 године пре

  Bože, gluposti…

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -