22 C
Kraljevo
четвртак, 08. децембра 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  НАРЕДНЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ ПОТРЕБНА ГВОЗДЕНА ДИСЦИПЛИНА

  - маркетинг -

  Грађани су се са доласком лепог времена опустили, а потребан је велики опрез, јер се у наредне две недеље очекује пораст броја оболелих


  Грађани су се са доласком лепог времена опустили, а потребан је велики опрез, јер се у наредне две недеље очекује пораст броја оболелих

  Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је да је урађен добар посао, али и упозорила да је, на основу свих истраживања кривуља других земаља, у наредне две недеље за очекивати да порасте број оболелих. Иако је мала шанса да се то не деси у нашој популацији, досадашњи ток кретања говори да и текако имамо епидемију под контролом“, указала је она.

  Она је упозорила да се ситуација мења из сата у сат, и да врло лако може да се отме контроли.

  Kraljevo 27032020

  Поручила је грађанима да је неопходна гвоздена воља да преузмено пуну одговорност  и да будемо пример да не мора да дође до таквих скокова како стручна литература показује. „Итекако видимо да су ефекти свих мера које смо предузели дали ефекте. Ово јесу охрабрујући подаци, мада се ситуација мења из сата у сат“, нагласила је она.

  Darija Kisić Tepavčević

  Кључ у нашем понашању и активностима, рекла је и додала да је право време да покажемо одлучност и одговорност према целој нашој популацији.

  Епидемиолог Предраг Кон казао је да имамо тренутно ситуацију која је задовољавајућа у незадовољавајућем стању. „Улазимо четврту недељу, 22 дан, и ако се поредимо са ситуацијом у Италији у том периоду, имамо око 10 пута мањи интензитет активности вируса, и преношења. Добили смо више од недељу дана ако се поредимо са Италијом“, указао је он.

  Кон је рекао да још имамо нижи интензитет активности, троструко нижи него што је био максимум у Италији, који нисмо достигли. „Свеукупно се налазимо и ситуацији када су пред нама две недеље које очекујемо као најтеже до сада, а за трећу која иде, до сада можемо очекивати даљи пораст и не можемо ништа тачно знати. Наредне две недеље сигурно ће доћи до пораста. Било би пријатно изненађење и мало вероватно да се то не деси“, објаснио је он.

  DR PREDRAG KON EPIDEMIOLOG

  Кон је казао да улазимо у период када је потребна гвоздена дисциплина. Навео је да се бар у Београду види по узрасту и старости оболелих да су предузете мере показале ефиктивност у узрасту преко 65 година. Са трећом недељом у свим узрастима осим једног, узраст од 50 до 55 година, долази до смањења обољења. „Јасно се види ефективност мера. Сада када се очекује по природном току највећи интензитет вируса очекујемо да видимо највише ефикасност мера које се спроводе“, нагласио је Кон.

  Са друге стране грађани, по броју који је данас био на улицама Краљева и других градова у Србији, понашају се као да се епидемија дешава далеко од нас. Млађа популација, а предњаче родитељи са малолетном и школском децом, данашњи сунчани дан искористили су да се шетају градским улицамам. Жене са децом у колицима или поред себе, застајале су поред затворених бутика са гардеробом и као да су негодовале што нису могле унутра или у омиљени кафић на кафицу.

  Крајње је време да грађанке и грађани буду одговорни према себи, али и према другима, јер једино самодисциплина може да нас заштити. Зато ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ и будите корак испред короне.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -