22 C
Kraljevo
четвртак, 08. децембра 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ

  - маркетинг -

  Упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић)


  У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Карабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић). Вечан му  спомен и Царство Небеско! Саопштила је информативна служба СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ.

  Patrijarh Irinej spc.rs

  Биографија патријарха Иринеја

  Патријарх српски Иринеј Гавриловић рођен је у селу Видова код Чачка 1930. године. На крштењу је добио име Мирослав.

  У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао је и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску.

  По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора, октобра месеца 1959. године, у манастиру Раковица, од стране Патријарха српског Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

  У октобру 1959. године, у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха. Док је био професор у Призренској богословији, упућен је на постдипломске студије у Атину.

  Године 1969. постављен је за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се враћа у Призрен, где је постављен за ректора Призренске богословије. Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа патријарха, са титулом епископа моравичког. Годину дана касније, 1975. године изабран је за епископа нишког.

  На Светом архијерејском сабору Српске православне цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -